Zdravím všechny. V souvislosti s kotlíkovou dotací jsem se pustil trochu do obnovy skepa. Je to starý dům, komplet podsklepený, podlaha ve sklepě cca -/+130 cm pod úrovní vnějšího terénu. Prakticky po celém obvodu pískovce plus smíšené zdivo. Kde je smíšené zdivo, tam se stěny omítly. Hydroizolace domu nulová.
Ve sklepě jsou celkem čtyři místnosti plus chodba, ze které se vchází do jednotlivých místností. Přístup do sklepa z vnitřní části domu. Každá z místností má okno, v jedné z místností jsou dvě okna, centrální chodba okno nemá (respektive má, ale zazděné ovšem proudí do ní samozřejmě vzduch ze zbylých místností). V centrální chodbě je používaný komín pro kotel (budoucí) a jeden nepoužívaný průduch. Dvířka jsou přibližně 60cm nad úrovní podlahy ve sklepě.
Snažil jsem se očistit co nejvíce pískovců a postupně se spárují - je to čerstvé, takže není samozřejmě vše vyschnuté a dodělané. Do místností, kromě centrální chodby a prostoru pro uhlí chci dát dlažbu.
1) Zde však řeším problém - podél pískovců u podlahy se samozřejmě objevuje vlhkost, vždy v závislosti na počasí a nebo dlouhotrvajících deštích. Přemýšlel jsem udělat po obvodu všech pískovcových stěn kde bude dlažba 2cm kanálek (podlaha je betonová a podloží pískové) a dlažbu ukončit právě 2cm před pískovci. Podle mě to pak bude lépe dýchat a vlhkost se bude moci samovolně odvádět a nebude se "tlačit" pod dlažbu. Případně do té spáry (aby to vypadalo trochu lépe) vložit husí krk dejme tomu o průměru 20mm, který bych předtím provrtal vrtačkou...100 dírek na metr -:))
2) Také jsem přemýšlel o využití nepoužívaného komínového průduchu. Protáhnou průduchem 100mm ohebnou plastovou rouru a ve dvířkách na ní nasadit nějaký ventilátor (spořeba cca 10w mě nezabije) a tím odsávat vlhký vzduch z centrání chodby sklepa.