|
 |
Připojit reakci do diskuze Jak správně odvětrat sklep
|
|
 |
Text příspěvku, ke kterému připojujete reakci:Pokud chcete více větrat, chtělo by to ještě jednu trubku těsně nad podlahou.
Ale podle fotek to nevypadá tak moc vlhké. Na tom kovovém stropě se vám bude srážet vlhkost vždy, protože to je nejstudenější místo sklepa.
|
Nejnovější příspěvky v tomto vláknu: Ale pozor, sice mít dole malý přístup vzduchu a..., host, 17.3.2010 Dobrý den, já jsem taky řešil před měsícem..., Jarda.Vysocina, 17.3.2010 , host, 21.5.2009 Zdravím, měl bych takovou prosbu??!Máme na jaře..., host, 24.1.2009 Kde umístit větrací otvory do sklepa..., host, 4.11.2008
|
 |
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - xxx.xxx.241.251 (?), 28.8.2008 14:00 Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Z Vaší odpovědi tedy předpokládám, že problémem je vlhkost. Nejsem žádný odborník přes sklepy nicméně u klenutých (kamených) sklípků, pokud nějaké větrání bylo, bylo zhruba stejné jako je na obrázcích - tj. v zadní části bylo větrací okénko či roura vyvedená nad okolní terén. Ale ani ve sklípcích s větrací rourou (alespoň co mám zkušenost) není cítit nějaký "průvan".
Asi jsme Vám moc neporadil, ale alespoň se příspěvek dostal výše a někdo znalý věci zareaguje.
Připojit reakci
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - xxx.xxx.11.98 (?), 28.8.2008 17:07 Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
V plastové trubce DN 100 nepočítejte s velkým průtokem vzduchu - je to spíš větší infiltrace. Proudění vzduchu vzniká rozdílem teplot (hustot) vzduchu a tahovou výškou, popř. účinkem větru. V létě je ve sklepě daleko chladněji než venku, takže vzduch se nevytlačí. Dejte k díře proužek z mikrotenového sáčku a uvidíte, zda vzduch proudí, nebo ne a jakým směrem.
Připojit reakci
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - xxx.xxx.152.7 (?), 28.8.2008 20:58 Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Proudění se dá zjistit i zapáleným zapalovačem u trubky odvětrání sklepa. Jako problém vidím zhruba stejnou výšku vstupních dveří a odvětrávacího komínku. a jaká je vlhkost zjistíte vlhkoměrem. Dle fotek je sklep postaven z materiálu co dům dal... jsou vidět i problémy se zatékáním a prosakováním vody. Ten klenutý strop z trapézových plechů nebude věčný... Zřejmě tam již skladovali dříve ovoce tak se zeptejte jaký byl výsledek. Z.M.
Připojit reakci
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - xxx.xxx.209.65 (?), 23.9.2008 3:26 Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
U nás jsou sklepy buď vytesané přímo ve skalním pískovcovém masivu, nebo postavené podzemní sklepy z pískovcových kvádrů. Ani u jednoho sklepa jsem nezaznamenal jakoukoliv izolaci proti vlhkosti, naopak. Kdo má to štěstí mít přímo vesklepě studánku nebo protékající potůček je king. Podlahy jsou přírodní (vytesaný pískovec nebo dusaná hlína se šlapáky, případně volně položená nespárovaná betonová dlažba). Kdo chce tento sklep dezinfikovat, natírá na podzim vnitřní stěny roztokem hašeného vápna.
Osobně mám na zimní uskladnění ovoce a zeleniny klenutý podzemní sklep 2,5 x 4 m asi 200 let starý, složený z pískovcových kvádrů. Dveře jednoduché, dřevěné ze 4 cm hoblovaných falcovaných fošen vydatně napuštěných fermeží [(vyrobeny 1967 - bez jakékoliv hniloby) minulý rok jsem je celkově přetřel barevným luxolem a z vnitřní strany obložil polystyrenem (při silných mrazech mi v okolí 3/4 m od dveří namrzala jablka]. Odvětrání je trubkou ve stropě asi o průměru 70 mm o délce 80 cm, vzduch si přisává 1 cm spárou pode dveřmi (horní a svislé spáry jsem utěsnil). Účinnost větrání jsem neměl nikdy důvod prověřovat, neb cca 2 q uskladňovaných jablek stačí naše rodina do poloviny ledna sníst (do té doby jsou vždy bezvadné, šťavnaté). Zeleninu ze zahrady též nejpozději do poloviny února zkonzumujeme, pouze brambory skladujeme až do dubna. Brambory nám běžně ve vlhkém prostředí našeho sklepa začínají během ledna klíčit (přirozený jev), musím je však mít uskladněny ve vzdušných přepravkách uložených v malé výšce nad podlahou (aby k nim mohl vzduch) a zhora přikryty proti kapající vodě. Při jarním tání sněhu se vrstva zeminy nad sklepem promočí a do sklepa zatéká jednak spárami mezi pískovcovými kvádry, jednak průskem přes porézní pískovec. Tehdy je ve sklepě již nadměrně vysoká vlhkost (spíš potopa) a zbytky brambor tím pádem začínají plesnivět a hnít. Proto se chystám místo nad sklepem "zastřešit" nějákou chatkou nebo altánkem (dřít se s odkopáním zeminy k provedení izolace protí prosakující vodě se mi nechce) . Proniknuvší voda se zase běžně vsákne do země.
Připojit reakci
|
|
 |
|
 |
 |
|
Miloš Vysloužil (80) - xxx.xxx.85.27 (?), 29.8.2008 10:32 Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Otázkou je, k čemu chcete, aby Vám sklep sloužil. Jestli na uskladnění ovoce, je vyšší vlhkost žádoucí, jinak Vám budou plody (jablka obvykle) vadnout. Větrání je potřebné kvůli odvodu dozrávacích plynů, ale to tam, myslím, tchán má.
Kamarád má sklep, kde mu celoročně na zemi stojí voda a on chodí po kamenech. Ještě v tuto dobu tam má krásné šťavnaté Idaredy.
Připojit reakci
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
Chemický Alí (773) - xxx.xxx.166.66 (?), 29.8.2008 9:55 Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Nejprve objektivně změřte vlhkost a teplotu, po té proveďte sanační opatření - slabým místem bude podlaha, jistě bez hydroizolace. Předpokládám, že je z betonu, jistě se vyplatí provést jednoduchou hydroizolaci, například svářenou lepenkou (sklobit a podobně) a na ní nanést betonovou mazaninu (můžete přidat prostředky stavební chemie pro sanaci plísní. Zvažte případně nástřik zdí čel sklepa nějakým polyuretanovým, nebo akrylátovým stavebním penetračním prostředkem, nejlépe s přídavkem protiplísňových prostředků.
Dobrým trikem je i vytvoření tzv. "suché studny", je to starý francouzský vinařský trik. Není li těsně pod podlahou spodní voda, vytvoříte nejlépe kamenem zděnou "studnu", na dně s kačírkem. (více k tomuto tématu naleznete v somelierské literatuře) V této "studni" bez vody je rosný bod posunutý níže než ve sklepě - je vždy trochu chladnější - kondenzuje zde tedy vzdušná vlhkost a vsahuje dnem pryč.
Vlastní ventilaci bych provedl minimálně dvěma trubkami 160 mm.
PS. co Vás přesvědčí o nutnosti boje s vlhkostí je legrace se starou malou mrazničkou, máte - li ve sklepě elektrický proud, postavte zde "na šišato ", se zvedlým přením okrajem malou - stolitrovou mrazničku a pustě ji v tepelném " zkratu", tj. s otevřenými dvířky, přijďte za 48 hodin a budete žasnout, jaké množství kondezátu se zde objeví. (pokud byste ve vzdálenosti metru - dvou nechal proti mrazničce běžet libovolný větráček, budete překvapen ještě více.
Není to samoúčelné - pokud budete zároveň měřit vlhkost, zjistíte v podstatně difuzní kapacitu podlahy a stěn sklepa pro prostup vodních par. Mrazničkou prostor vysušujete, pokud měřená vlhkost výrazně poklesne, můžete volit i jen částečná sanační opatření, pokud zůstane nezměněna, je to důkazem toho, že prostup vodních par stěnami a podlahou stačí bohatě doplnit páry odvětrané zvažovaným ventilačním systémem
Připojit reakci
|
|
 |
|
 |
Pokračování této diskuze (další příspěvky) >> | 1, 2 | Zobrazit celou diskuzi
|
 |
|
 |
|
 |
|
|