|
|
 |
Diskuze > Těžba a zpracování palivového dřeva > Řezná souprava Stihl MS 270 (0,325 nebo 3/8)
|
|
|
|
|
 |
 |
Řezná souprava Stihl MS 270 (0,325 nebo 3/8)
host - xxx.xxx.196.188 (?), 29.7.2010 23:12
Oblý řetěz jsem si ponechal a používám jej stále, naposledy jsem si ho hezky upravil právě o lopatku, ale naštěstí pouze nepatrně. Když jsme u té další výbavy, o které toto téma diskuze asi moc není, ale je potřebná, tak i když se prací v lese denně neživým, koupil jsem si místo štítu se sluchátky po pár spadlých větvích ihned kompletní přilbu (po vyzkoušení různých přileb, jsem vybral značku Peltor). Vybavil jsem jednoduchou přilbou i případného pomocníka a překvapuje mi, že nemohu nikoho přesvědčit, aby si ji na tu hlavu nasadil. DV
Ukázat polohu příspěvku v diskuzi > Připojit reakci
|
|
 |
 |
 |
|
Nejnovější příspěvky v tomto vláknu: Oblý řetěz jsem si ponechal a používám jej stále, ..., host, 29.7.2010 Nechajte si do lesa aj reťaz s oblým zubom. Urč..., ARB, 28.7.2010 Dobrý den, známý mi doporučoval pilu MS 270 osadit..., host, 28.7.2010 Mohl by jste to trochu rozvést? Podle návodu je..., R. U., 25.3.2010 Takhle nějak jsem to chtěl napsat, kroutící mom..., R. U., 25.3.2010
|
 |
|
|
|
 |
 |
|
host - xxx.xxx.0.18 (?), 12.2.2009 9:34, počet návštěv: 6864 Přejít na: tento příspěvek (zjistit adresu)
Dobrý den, chci se zeptat zda by pila Stihl MS 270 (50cm3) zvládla řetězy 3/8 1,6mm. Potřebuji delší lištu (výrobcem je udávaná max 45 cm) tu bych si rád pořídil jako druhou lištu na občasné použití. Nebude na ni lepší použít 3/8 rozteč při té délce by nebylo tolik zubů v řezu - byl by menší odpor i když je 3/8 zub větší? V návodu je uvedena i možnost s 3/8 soupravou do max délky 45 cm. Máte s tím někdo zkušenost na tomto modelu? Využití pily je na palivové dřevo + kácení.
Díky Franta.
Připojit reakci
|
|
 |
|
 |
|
|
 |
 |
|
J.S. (1421) - xxx.xxx.103.201 (?), 12.2.2009 17:00 Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Tato pila se podle výrobce (pro EU) nelze používat s 3/8 řeznou soupravou. Na stránkách výrobce je pomůcka na výběr řezné soupravy, u MS 280 I - nyní je tam tento model - tam 3/8 1,6 mm není(farm od MS 290), ale je tam pouze 0,325. Dle katalogu lišt a řetězů také není uvedena 3/8. V návodu (angl. verze) to uvedeno je. Držel bych se přesných informací na volbu řezné soupravy. Pro jiné trhy jsou možné jiné varianty, a návody jsou často tištěny univerzálně, pro použití ve více zemích. Při nutnosti delší lišty bych rozhodně volil 0,325, i kdyby byla možná 3/8, vzhledem k výkonu(kroutícímu momentu) pily.
Připojit reakci
|
|
 |
|
 |
 |
|
ARB (83) - xxx.xxx.177.66 (?), 12.2.2009 17:32 Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Na MS 270 môžte použiť max. 40ku lištu. 45ka lišta je možná varianta na MS 290 až 390. Tiež by som volil.325 reťaz. Na občasné použitie je to pre vás vhodnejšia voľba ako 3/8 verzia. Reťaz.325 má pokojnejší rez a o máličko menší výkon ako 3/8. Menej zaťažuje motor. Výrobca vie prečo doporučuje tento typ rozstupu. Odladil typ MS 280 s týmto rozstupom. Už len z dôvodu mäkšieho rezu by som zostal pri.325 reťazi.
Připojit reakci
|
|
 |
|
 |
|
|
 |
 |
|
host - xxx.xxx.0.18 (?), 13.2.2009 6:34 Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Díky za rady, zůstanu u 0,325 rozteče. 3/8 mi zajímala pouze z vašich zkušeností. Ještě ta délka lišty 45cm myslíte, že je problém aby to pila zvládla? Chci mít náhradní lištu ke stávající 37cm s tou pokosím skoro vše, ale jednou mi zůstala v lese, než sem došel pro obloukovku a vysvobodil ji měl sem hodinu zdržení - kdybych měl náhradní tak by to bylo za chvíli vyřešené. Můj parťák má 10let starou H55 na ní 45cm a jede to poměrně slušně - co já neukotlám on dodělá. Tak jsem myslel, když máme pily skoro stejných parametrů (MS270 50cm3 2,6kW a H55 53,2cm3 2,5 kW) neměla by 270ku 45cm lišta nějak omezit. Vyuzil bych ji tak na pár kmenů na které si poučím jeho H55 a pak na nouzové vysvobození lišty z kmenu . Jinak lišta stihl 45cm 1,6mm 0,325 u prodejce stojí cca 966,- takže rozdíl od 37 nebo 40 cm je cca 50,-.
PS: mrknul jsem na net a v usa nabízejí sériově 270ky s 16",18" a 20" lištami
Franta
Připojit reakci
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - xxx.xxx.210.251 (?), 13.2.2009 8:40 Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Mám PS500 s 3/8, lišta 38 cm - na tohle bych viděl optimální výkon 3 kW. S pilou to docela cvičí, musí se řezat hodně s citem. Taky výrobce už od 3/8 upustil a dnes se osazuje spíš.325. (možnost 3/8 zůstává).
Pro J.S. - u PS 500 vidíte 3/8 jako výhodu, pila podle vás zvládá s nadhledem, a u MS 270, 280 je podle vás nevhodná a moc zatěžuje motor? Trošku si protiřečíte, že by jste u svých miláčků (Dolmar) odpouštěl chyby?! ;-) Gl.
Připojit reakci
|
|
 |
|
 |
 |
|
J.S. (1421) - xxx.xxx.220.253 (?), 13.2.2009 9:09 Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Gl. jako opakovač, nebo ozvěna fungujete velmi dobře(to ocení hlavně ti, kteří nechtějí hledat v dřívějších příspěvcích), ale jak se objeví něco, čemu nerozumíte, nedokážete odtrženě získané informace poskládat a použít. Nebo je poskládáte a použijete podle sebe. Mimochodem, jak daleko jste s náhradou maziva koncového převodu křovinořezu mazivem na homoklouby u aut. Bylo to tehdy pro Vás moc předražené a zatím se nic neděje... K věci - jednak 3/8 1,5 mm Dolmar na svých pilách běžně uvádí v návodech - to je první rozpor, Stihl tuto možnost ve svém katalogu neuvádí a nemá ji ani v pomocném programu určení řezné soupravy na pily na internetových stránkách. Další rozdíl je ten, že Stihl používá robustnější 1,6 mm řeznou soupravu. Já jsem zatím neřezal s MS 270/280 s 3/8 1,6 mm, ale vždy tam byl řetěz 0,325. Zatímco u D 109 - PS7900 jsem si měl možnost vyzkoušet 3/8 1,5 mm. Proto na základě těchto zkušeností a informací od výrobce nedoporučuji 3/8 1,6 mm na pilu MS 270. Jestli jste nespokojen s 3/8 1,5mm na PS 500, je to jen výsledek Vašich malých zkušeností při výběru a koupi motorové pily. Kdybyste věděl, co to obnáší, tak byste nehleděl na co nejnižší cenu a koupil silnější pilu, nebo volil jinou řeznou soupravu, když Vám toto nestačí. Totiž je to normální efekt, že postupně se zdá, že mohla být koupena silnější pila. Já jsem si porovnal 0,325 - 3/8 1,5mm a ukázal to trochu i na videu na youtube a ten rozdíl je při ostrých řetězech pro běžného uživatele minimální. Každý řetěz má přednosti i zápory, nebo vhodnější použití, ale u tohoto příspěvku je pro mě hlavní to, že výrobce na MS 270/280 použití 3/8 1,6 mm v Evropě neuvádí. Např. u PS 460 až dokonce 7900 je v USA uváděna řezná souprava 1,3 mm, což je u nás pouze vlastní aktivita uživatele pily a běžně se dodávají 1,5 mm na tyto pily. Je to specifikem trhu a v některých návodech je toto uvedeno(např. zkratkou USA).
Připojit reakci
|
|
 |
|
 |
|
|
 |
 |
|
host - xxx.xxx.210.251 (?), 13.2.2009 10:03 Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
O tom mazivu to už proběhlo (najděte si to v diskuzích, když vám vadí, že opakuju co se tu už zmínilo ;-)
MS 270, 280 jsou výkonově hodně podobné s PS 500, takže přímé srovnání je možné. Je otázka, jestli 3/8 x 1,6 nemá stejný prořez i zatížení motoru jako 1,5. Že to na prakticky stejných pilách jeden výrobce doporučuje a druhý ne vám divné není? Nemám to vyzkoušené, ale myslím že v řezu se to bude chovat podobně.
Výběr pily byl v poměru výkon/ cena. Mohl jsem vzít PS 5000, ale rozdíl v ceně jsem využil jinde a nelituji. Ještě silnější pila by znamenala tahat víc kilo. Dnes bych pro svoje potřeby zvolil PS 420C.
Ty stejné časy řezu spolu souvisí - 3/8 víc zatěžuje motor, ale má vyšší řezný výkon, motor pracuje v nižších otáčkách v oblasti max. MK. .325 má menší řezný výkon, ale méně zatěžuje motor - ten si udrží vyšší otáčky a pracuje v oblasti vyššího výkonu a nižšího MK. Proto ty časy vyjdou prakticky nastejno.
PS: všiml jsem si, že když někdo upozorní na Vaši chybu, tak reagujete útokem, dokonce neváháte dát si práci a projít celou diskuzi kde vyhrabete chyby toho druhého v minulosti - škoda, jako člověk se tím shazujete. Gl.
Připojit reakci
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - xxx.xxx.99.106 (?), 13.2.2009 10:17 Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
GI tentokrát máte pravdu Vy, mám PS5000 t j. o 0,4 kw víc než Vy a ten řetěz je prostě v silném dřevě na ní moc. Stihl má sice o 0,1mm silnější článek ale také lepší řetěz než náš Dolmar(Oregon), tak že rozhodně nebude na řezném výkonu proti Dolmaru ztrácet. Osobně než vyměnit řeznou soupravu ještě chci zkusit řetěz Stihl RSC s jiným úhlem broušení.
Připojit reakci
|
|
 |
|
 |
 |
|
J.S. (1421) - xxx.xxx.220.253 (?), 13.2.2009 10:55 Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Ohledně dotazu - bylo to už zodpovězeno p. ARB - delší lištu než 40 cm bych nepořizoval. Jinak nemusím nic vyhledávat, to si člověk pamatuje, i když nechce. K 99.106 zkoušejte a porovnávejte. Hlavně získejte potřebné zkušenosti a znalosti a nejen zde, podle jiných příspěvků... Je zajímavé, že se objevíte, vždy, když si můžete proti mě přisadit, co z toho vyplývá, je logické. Ale z pohledu výkonu v řezu, je třeba se jednoduše podívat na vhodnost pily dle výrobce - PS 500/5000 musí ztrácet v silném dřevě, na to jsou jiné pily. Ta kategorie se jmenuje např. pily na silné dřevo, ne mittelklassen - střední třída. Když to vysvětluji někomu, kdo začíná, lze to pochopit, ale tady už je to na pováženou.
Připojit reakci
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - xxx.xxx.90.168 (?), 13.2.2009 11:44 Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
0.18 (?), 13.2.2009 9:27 Franto, Lišta 45 cm: Moc záleží jak umíte řezat. Pokud ano a máte cit pro řez a motor, tak by to použít šlo (ne trvale, jen občas jako nouzovka. Ale pokud ne, tak pilu přetížíte se všemi následky - hlavně ložiska a přehřívání motoru. Něco jako slabé hobby pilky s dlouhou lištou ;-) Jo, řešení by bylo použít řetěz s menším počtem zubů.
J.S.: Když si to pamatujete, tak musíte vědět, že jsem dostal zadarmo tubu Stihláckého tuku a problém dál neřešil. Názor mám ale pořád stejný - prodávat vazelínu s nákupní cenou litr za pár korun jako speciální, v malé tubě litr za tisíc korun - to je rejžování. Proto jsem hledal alternativu (tedy stejnou vazelínu sehnat z jiného zdroje). Ne z pohledu vhodnosti/ nevhodnosti/, ale z důvodu předražení. Hlavní problém byl v "utajení" přesného druhu (asi aby lidi nevěděli, že to není žádný zázrak který jde sehnat jinde za zlomek ceny).
Ad PS500 a 3/8 - od začátku jen konstatuju, že motor s tím má co dělat (řez na celou lištu - tedy silné dřevo). Vaše dnešní slova "musí ztrácet v silném dřevě" to potvrzují. Předtím jste ale tvrdil, že to pila zvládá v pohodě. Nejde tu o vytahování starých problémů, ale ujasnit si jak to přesně je. Nic osobního a už vůbec ne snaha vás shodit (tu bohužel cítím z vaší strany.) Gl.
Připojit reakci
|
|
 |
|
 |
 |
|
J.S. (1421) - xxx.xxx.220.253 (?), 13.2.2009 12:42 Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Já fakt nevím, o co Vám Gl. jde. Přece musí být každému jasné, že pila s objemem 49,9 ccm má svoje hranice a pro silné dřevo není dlouhodobě vhodná. To, že jsem uvedl, že řeže v pohodě, tak to souhlasí, ale s ohledem na objem a výkon motoru. Potom tedy by toto mohl někdo argumentovat tím, že si takovou pilu koupil na 60cm a více, když uvádím, že řeže v pohodě. Zde jsou jasné nedostatky, nepochopení i neznalosti v této oblasti z Vaší strany, neboť já jsem např. opravdu v pohodě vícekrát pořezal duby o průměrech až 50 cm s PS 5000 3/8, kterou jsem úmyslně nasadil. Ale když budu na pilu tlačit, tak je jasné, že bude ztrácet. To je ale mimo toto téma, neboť srovnáváte PS 500 a MS 270 z pohledu osazení 3/8, přitom PS 500 má vyšší kroutící moment proti MS 270(2,9Nm - 2,7Nm)a navíc ještě se Vám PS 500 nezdá v řezu dobrá s 3/8. Tak to z toho plyne, že s 3/8 by MS 270 řezala ještě hůř, než PS 500. Ale nejdůležitější je v tomto srovnání to, že PS 500 má stejnou konstrukci, odolnost klikovky a ložisek, jako profi PS 5000. Proto i D 109 se dříve dokonce dodávala s lištou 3/8 45 cm, neboť její odolnost byla stejná s modelem profi D 115i. O odolnosti a větším zatížení použití 3/8 je. Proto je srovnání z pohledu podobných výkonů jen zdánlivě podobné. Další, již opakovaná informace je údaj výrobce, což v tomto srovnání není třeba opakovaně komentovat. Ohledně snahy shodit, nebo nic osobního, to někdy cítím právě z příspěvků, které jsou anonymní. Pokud častěji vystupujete v takové diskuzi, tak považuji, za seriózní se přihlašovat. Potom by nedocházelo k pochybnostem, kdo to je. Někdy to vyznívá zase, jako malá domů, nebo nahrávka na smeč. Potom se nedivte, že odpovídám po Vašem příspěvku, tak, jak to na mě působí, nebo jak si myslím, že to bylo myšleno. K tomu tuku - pochopil jsem to tak, že kdybyste jej nedostal zadarmo, tak byste tam dal nějakou levnou vazelínu?? Tak můžete uvažovat stejně u oleje do motoru, jsou přece levnější... Já nemohu po nikom vyžadovat přihlašování, ale také nikdo nemůže po mě chtít, abych tyto úmyslně anonymní názory hodnotil stejně, jako přihlášených účastníků fóra. Ta opakovaná anonymita není náhodná u stejného přispěvatele.
Připojit reakci
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - xxx.xxx.90.168 (?), 13.2.2009 14:07 Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
>>> Pokud častěji vystupujete v takové diskuzi, tak považuji, za seriózní se přihlašovat. Potom by nedocházelo k pochybnostem, kdo to je. Někdy to vyznívá zase, jako malá domů, nebo nahrávka na smeč. Potom se nedivte, že odpovídám po Vašem příspěvku, tak, jak to na mě působí, nebo jak si myslím, že to bylo myšleno. K tomu tuku - pochopil jsem to tak, že kdybyste jej nedostal zadarmo, tak byste tam dal nějakou levnou vazelínu?? Tak můžete uvažovat stejně u oleje do motoru, jsou přece levnější... Já nemohu po nikom vyžadovat přihlašování, ale také nikdo nemůže po mě chtít, abych tyto úmyslně anonymní názory hodnotil stejně, jako přihlášených účastníků fóra. Ta opakovaná anonymita není náhodná u stejného přispěvatele. <<<
Všechny moje příspěvky jsou podepsané Gl. (až na pár vyjímek ze začátku, cca před rokem). Zatím nevím o nikom jiném, kdo by se podepisoval stejně, = podpis Gl. je to samé jako přihlášení.
Ad vazelína - čtěte pořádně. Nepíšu o náhradě jinou /horší/ vazelínou, ale shodnou (tu samou), jen z jiného zdroje a za normální cenu.
A k PS 500: jasně, že se s tím řezat dá (taky jsem s pilou spokojený), ale v silném dřevě je třeba hodně citu - to taky konstatuju od začátku. Z vašich příspěvků spíš vyplývalo, že je s nadhledem i v silném dřevě a to prostě není. Snažím se zhodnotit stav bez nadržování nebo shazování - prostě výrobek popsat tak jaký je. Gl.
Připojit reakci
|
|
 |
|
 |
 |
|
J.S. (1421) - xxx.xxx.220.253 (?), 13.2.2009 15:06 Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Podpis Gl u nějakého příspěvku není stejný, jako přihlášení, neboť se od toho můžete distancovat, protože Gl může napsat kdokoliv za příspěvek, nebo můžete naopak zapomenout. Přihlášením nezapomenete a je to pořád jedna tatáž osoba, navíc můžete opravit chyby, přidat fotky, doplnit příspěvek... Ohledně mazacího tuku - Vy jste zjistil složení, že jste chtěl nahradit stejným, ale levným tukem originál? Já netvrdím, že to není podobné, ale není to stejné. O tom to celé bylo, není mazivo, jako mazivo. U uvedených pil jsem nikdy nenapsal, že jsou vhodné na silné dřevo, pokud jste to tak pochopil, tak na co jsou pily nad 60ccm, 70 ccm a výš. Ale srovnával jsem nové řady proti starším řadám, nebo jiným značkám a tyto pily mají na objem vyšší kroutící moment a v takovém srovnání mají vyšší řezný výkon. Zřejmě byste potřeboval vyzkoušet více pil, neboť nevím, co myslíte s nadhledem v silném dřevě... Je PS 6400 s nadhledem v silném dřevě, nebo MS 441? Každý může tvrdit něco jiného, ale jasné je to, že každá pila má svoje ideální dřevo. Výrobcům pil jde o to, aby pila s malým objemem měla vysoký řezný výkon a taková pila má nižší hmotnost než pila s větším objemem. Kdyby mi dříve někdo řekl, že pila má nádržku na 0,47 ltr, tak by mě hned napadla hobby pila. Nyní je taková nádrž u pily s výkonem 2,8kW a objemem téměř 50ccm, to je znatelný pokrok. Majitel jedné pily použije takovou pilu s větším rozsahem, dle toho, co je třeba, než to předpokládá výrobce. Proto farm pila s obsahem cca 50 ccm zvládne nárazově silnější dřevo, ale s ohledem na dané podmínky. Na takovou pilu(MS 270) dát ještě nedoporučený výrobcem 3/8 řetěz, lištu délky 45 cm je nevhodné, i když krátkodobě na vyřezání sevřené lišty to nevadí. Ale potom ztrácí smysl mít takovou lištu, jen na toto. Vyřežete se i 37,40 cm 0,325 a tu můžete dlouhodobě bez obav používat.
Připojit reakci
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - xxx.xxx.50.4 (?), 13.2.2009 16:41 Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Dovolím si vás pouze upozornit, že u toho řetězu se nejedná jenom o jiný úhel broušení (brousí se na 30o), ale o jiný tvar řezacího zubu(RSC = Rapid Super Comfort) oregon jej popisuje jako Chisel = dlátovitý, také se mu říká hranatý (typové označení 21LPX a brousí se na úhel 25o),dá se pořídit ve všech šířkách vodícího článku mimo 1,1mm a v rozteči 0,325 nebo 3/8. HQ jej mám pouze v 3/8 pod označením H42 a tlouštce vodícího článku 1,5mm. Bohužel jste nenapsal jaký řetěz na pile máte, ale odhaduji, že tam máte od výrobce dodaný řetěz takzvaně "kulatý" u kterého horní hrana zubu a boční hrana zubu troří spíše oblouk, kdežto u hranatého zubu je spojení v ostrém úhlu. Hranatý zub je také náročnější na naostření.
Připojit reakci
|
|
 |
|
 |
 |
|
ARB (83) - xxx.xxx.177.66 (?), 13.2.2009 18:24 Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Iba drobná poznámka pre zadavateľa: Ako navrhol p. J.S. pre vás by mohlo byť riešením ešte jedna lišta 37. Ako píšete, potrebujete druhú lištu pri prípadnom zovretí v reze na vyslobodenie. Druhá lišta rovnakej dĺžky na to postačuje, nemusíte držať dve rozdielne dĺžky reťazí, stačí vám jedna dĺžka a reťaze môžte podľa ľubovôle striedať, čo by ste u rozdielných líšt nemohli. Na vyrezanie zaseknutej lišty nepotrebujete lištu dlhšiu. Ja som vyrezával kamarátovu 37čku iba malou 30kou a podarilo sa. Vdedy som ešte nemal väčšiu druhú pílu. Aj hrubé kmene sa dajú porcovať krátkou lištou, ale uznávam že dlhou lištou to ide jednoduchšie - netreba pri tom tak rozmýšlať.
Připojit reakci
|
|
 |
|
 |
 |
|
Jani (2) - xxx.xxx.189.116 (?), 13.2.2009 19:37 Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
u nás sú u niektorých chlapov oblubene aj na velkých strojoch reťaze,325,je to trochu zvlástne vidiet na 440 alebo 372-ke,325reťaz ale nevedia si ju vynachváliť, na 270/280 a260-kach Stihlkach sa relativne bezne pouzívajú 45cm lišty, zväčša sú to ale ludia ktorý si vedia reťaz poriadne nabrúsiť, 3/8retaz by pri 45cm lište by pre 270 bolo asi trápenie zvierat
Připojit reakci
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - xxx.xxx.0.18 (?), 16.2.2009 11:28 Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Jak jsem již psal, 0,325 měnit nechci. Na 3/8 jsem se ptal ze zájmu, protože je to uvedeno v návodu na MS 270/280 a taktéž i délka 45 cm. Prodejce mi říkal, že to není problém (když se " netlačí na pilu") a že občas osazují i MS 260 na přání 50 cm lištou.
Franta
Připojit reakci
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - xxx.xxx.124.192 (?), 9.3.2010 20:38 Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Dobrý večer, mám obdobný dotaz jako původní tazatel, jen jej trochu rozvedu. Také vlastním stihl ms 270 a setkal jsem se při těžbě kůrovce s problémem, že základní lišta 37cm prořezem nestačí. Šlo hlavně o to, že poraženou borovici nelze dostat z lesa jinak než po špalkách, alespoň tedy silnější průměry. Je tedy možné příležitostně řezat s lištou délky 45cm ale s citem. Nebo je zajímavější varianta koupit starší silnější pilu na tyhle věci? Trochu jsem koukal na aukru a sem tam se tam objeví, ale člověk neví co to má za sebou. Dřevo se snažím dělat v menších průměrech z důvodu lepší manipulace, ale někdy si nemohu moc vybírat. Díky za radu Radek.
Připojit reakci
|
|
 |
|
 |
|
|
 |
 |
|
host - xxx.xxx.124.192 (?), 10.3.2010 17:08 Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Jak jste tu už psali, tak to samé mi potvrdil profík. Pila to pobere, jen netlačit a není na pravidelnou práci. Problém mám teď v tom, že jsem prošel net a (možná ledabyle), ale nenašel lištu a řetěz na ms 270 v 45cm. Nejdelší je ve 40cm. Psal jsem i dotaz na servisní prodejnu, ale ještě mi neodpověděli. Stavím se ještě na prodejně a potom hodím info. Máte s tím někdo zkušenost? Díky Radek
Připojit reakci
|
|
 |
|
 |
|
|
 |
 |
|
host - xxx.xxx.118.44 (?), 10.3.2010 18:44 Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Nevím jak je na tom Ms-270 ale Ps-500 se s 3/8 řetězem prodává a jde samozřejmě o to co kdo preferuje, tento řetěz je odolný ale zátěž dostává více motor.Ale ten kdo si kupuje farmu tak většinou s ní neřeže denně 50cm klády ale prořezává a řeže co příjde pod ruku a nárazově, tím pilu nepotřebuje honit, a navíc ještě je to ošetřeno u dolmaru specielním řetězem který má jiný úhel zubu, který nezatěžuje tolik motor a kdo má cit pro motor, tak si troufám říct že mu moc neublíží a i tento řetěz mu vyhovuje.
Připojit reakci
|
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
|
 |
|
|
 |
|
|
 |
 |
|
host - xxx.xxx.124.192 (?), 10.3.2010 21:03 Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Omlouvám se, zahraniční stránky jsou pro mne nějak mimo. Nic tam nepřečtu. Od stihlu jsem lištu nenašel a na oregon jsem koukal na agroles Písek, ale v tom katalogu se nevyznám. Někdo tu na vlákně psal, že je lepší připlatit za lištu od originálu. Koukal jsem u firmy Algaz a tam lištu origo vůbec nemají, jako by se vůbec nevyráběla a v návodu je psaná. Ještě jsem našel na stránkách interforst lištu od windsor. Nevím jak velký (je li nějaký) rozdíl v kvalitě vodících lišt od různých výrobců. Vím, že skoro všichni výrobci berou oregon, jen stihl si dělají sami. Takže koupim lištu od oregonu a bude. Jen mě docela zaráží, že Stihl si nedokáže udělat pořádné stránky s informacemi o svých výrobcích. Děkuji za rady. Ještě se toho musím hodně učit.
Připojit reakci
|
|
 |
|
 |
|
|
 |
 |
|
R. U. (8) - xxx.xxx.124.192 (?), 15.3.2010 20:38 Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Ještě malý dotaz, v návodu k pile stihl ms 270 je možnost 7 zubá a 8 zubá řetězka. V případě, že použiji menší řetězku, snížím oběžnou rychlost řetězu a zvýším kroutící moment. Rozumím tomu dobře? Nevím jakou dává výrobce jako základ, ale zajímalo by mne zda to někdo nelaboroval. Dále bych měl dotaz jestli má smysl pro běžného uživatele této pily po spotřebování tří řetězů kupovat řetězku s prstýnkem. Díky Radek.
Připojit reakci
|
|
 |
|
 |
 |
|
J.S. (1421) - xxx.xxx.44.31 (?), 15.3.2010 20:52 Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Kroutící moment motoru je pořád stejný, jen motoru ulehčíte převodem mírně do pomala, tím se sice sníží o něco rychlost řetězu, ale motor bude zvládat lépe vyšší zátěž. Řetězové kolo s výměnným prstencem se vyplatí, běh řetězu je plynulý a s minimálním rozdílem v napnutí i po delší době provozu, výhodou je možnost několikrát měnit jen prstenec na náboji spojkového bubnu. Pro velmi časté odvětvování je výhodnější 8 zubá řetězka.
Připojit reakci
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - xxx.xxx.112.250 (?), 16.3.2010 6:59 Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
v základu je 7zubá řetězka, jak napsal JS použití 8zub. má smysl u řezání menších průměrů. Výměna řetězky po třech řetězech není dogma, záleží na jejím opotřebení, pokud je opotřebena za limit, pak se mění rádius a řetěz je více namáhán v nýtech, případně dolní konce vodících zubů narážejí do řetězky a dochází k jejich rozšíření a následně k vydírání drážky lišty. HH
Připojit reakci
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - xxx.xxx.124.192 (?), 24.3.2010 21:17 Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Dnes jsem dostal o kolegy z práce řetěz stihl, a prý že je to 3,25 1,6 a on ho dostal a má pilu s lištou oregon a má tam 1,5. Tak jsem mu pěkně poděkoval a když jsem potom řetěz prohlížel, zjistil jsem, že řetěz má dělení 3/8. Má 56 článků, taže lišta 37cm.Takže mu ho vrátím. Jen mě napadlo, že se tu na jiném vláknu psalo o tom, že na tesařinu je vhodnější dělení 3/8. Bylo by možné použití 3/8 řetězu na ms 270 s lištou délky 32cm? Nebo je to mimo mísu a řešit to třeba elektrickou pilou. Díky Radek.
Připojit reakci
|
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
|
 |
|
|
 |
 |
|
host - xxx.xxx.124.58 (?), 28.7.2010 17:40 Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Dobrý den, známý mi doporučoval pilu MS 270 osadit řetězem 3/8 a velmi dlouho mi to vrtalo hlavou, zda ano či ne. Pokoušel jsem se tedy o nějaký jednoduchý výpočet kinematiky řetězu 3/8 a 325. Připomenu, že jsem porovnával řetězky se 7 zuby (tak jak je uvedeno v návodu a většinou se tak osazují i v servisu). Jenže u vypočtu byl zanedbán řezný odpor, který je u 3/8 větší než u 325 a to díky většímu čelnímu profilu, hloubka omezovacích zubů je udávána stejná. Zeptal jsem se tedy pak přímo ve firmě Stihl v Modřicích, kde mi bylo vysvětlen rozdíl, který zjistili testem obou řetězů na podobné motorové pile o stejném výkonu MS 260. Cituji: Při osazení "velkým" řetězem klesly otáčky v řezu o 1500 1/min. S 3/8 řetězem byla v řezu řezná rychlost 20,66 m/s. Na stejném dřevě pak s.325 řetězem 21,18 m/s. Nevím tedy, ale já tam nechal zatím řetěz.325, jen jsem si koupil do lesa s ostrou hranou (RSC). Uvažuji maximálně o druhé liště (asi delší) pokud pilu zaříznu.
Po četbách na různých portálech, kde se lidé urážejí, kvůli značce a typu motorové pily, bych tímto chtěl předejít některým takovým reakcím a říci proč jsem si vybral takto. Značku Stihl, protože jí celkem fandím a mám velmi rychlý servis, prakticky hned a typ, protože byla za velmi slušnou cenu. Výkonově pro mne na probírku a střední porost stačí.
DV
Připojit reakci
|
|
 |
|
 |
 |
|
ARB (83) - xxx.xxx.94.131 (?), 28.7.2010 18:24 Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Nechajte si do lesa aj reťaz s oblým zubom. Určite nebudete mať iba čisté drevo. Budete píliť aj kmene ktoré ležia dosť dlho na zemi a majú vyležané korýtko v ktorom sedia a nie vždy sa dajú prekotúľať - je dobré mať lopatku s obraciakom, pomôže nie len v takýchto prípadoch ale uľahčuje prácu aj pri zvieraní lišty v reze a pri spiľovaní. Takže tá reťaz s oblým zubom sa vám zíde. Ja točím 2 ostré a 1nu oblú a striedam to podľa situácie.
Připojit reakci
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - xxx.xxx.196.188 (?), 29.7.2010 23:12 Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Oblý řetěz jsem si ponechal a používám jej stále, naposledy jsem si ho hezky upravil právě o lopatku, ale naštěstí pouze nepatrně. Když jsme u té další výbavy, o které toto téma diskuze asi moc není, ale je potřebná, tak i když se prací v lese denně neživým, koupil jsem si místo štítu se sluchátky po pár spadlých větvích ihned kompletní přilbu (po vyzkoušení různých přileb, jsem vybral značku Peltor). Vybavil jsem jednoduchou přilbou i případného pomocníka a překvapuje mi, že nemohu nikoho přesvědčit, aby si ji na tu hlavu nasadil. DV
Připojit reakci
|
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
|
 |
|
|
 |
 |
 |
 |
 |
 |
 |
 |
|
|
Další diskuze: 1, 2, 3, 4, 5 > |
|
 |
 |
 |
 |
 |
 |
 |
 |
 |
Další diskuze na téma Těžba a zpracování palivového dřeva najdete na serveru Kutíme.cz
|
|
 |
 |
|
|
 |
 |
|
|
 |
 |
 |
 |
|
|
 |
 |
ZAHRADA.cz - zahrada, rostliny, živé ploty, trávníky, škůdci, postřiky, technika, nářadí, skleníky, bazény, jezírka, nábytek, zimní zahrada, pokojové rostliny
Chováme.cz - psi, kočky, akvarijní rybičky, papoušci, želvy, včely, drůbež, králíci, ovce a kozy, koně, krmiva, klece a pelíšky, steliva, odpočívadla
DigitálníTelevize.cz - digitální televize, digitální vysílání, dvb-t, satelitní vysílání, kabelová televize, IPTV, set-top box, multiplexy, mapy pokrytí
KOSMETIKA.cz - kosmetika, péče o pleť, nehty, vlasy, depilace, líčení, opalování, účesy, parfémy, vizážistika, akné, vrásky, celulitida, lupy
Pokojové rostliny - orchideje, masožravé rostliny, kaktusy a sukulenty, palmy, choroby, škůdci, zeminy a substráty, hnojiva
Kutíme.cz - stránky pro kutily - hobby, dům a chalupa, stavba, voda a topení, technická infrastruktura, interier, dílna
|
 |
 |
|
|
 |
 |
 |
|
|
|