Informace o serveru  |  Reklama  ||  Úvodní stránka  
Diskuze Inzerce Vyšlo Počasí Zahrada
Diskuze

Diskuze
> Pevná paliva > Dakon, Viadrus přestavba na hořák Ling

Partnerem sekce Vytápění a ohřev vody je Kutíme.cz - nový server pro kutily

Dakon, Viadrus přestavba na hořák Ling

spoluobcanOV (1) - xxx.xxx.18.134 (?), 30.7.2010 8:03

Tak jsem zase po delší době zde. Po všech radách p.Jeníka jsem se pomaličku pustil do hrabošení materiálu na výrobu budoucího retortového hořáku, mám za sebou přestavbu kotelny kdy kotel putoval na podstavec který má v boční stěně připravenu "pokličku" pro umístění hořáku.

No a včera jsem si za odměnu udělal čas   a začal s výrobou podavače.

Mám konkrétní dotaz na pana Jeníka (tedy samozřejmě odpovídat můžou všichni ale zatím je p.Jeník jediný koho znám co si hořák dělal sám)

není to špatně když jsem udělal už k samotnému šneku (od poloviny trubky) takovou násypku? Např originál ling, nebo i Váš podavač má nejdřív svislé stěny a až potom v plechové násypce jsou úkosy. Mám obavu že bude uhlí nebo jiný materiál mít více prostoru ze šneku vyskakovat a plnění nebude probíhat ideálně....no hold tady se zase ukázalo dvakrát měř jednou řež, měl jsem se na toto informovat krapet dřív a ne to nejdřív natvrdo zavařit a až potom se pídit proč to všichni mají jinak.

a dotaz k tomuto ještě jeden, v zápalu boje jsem zapomněl na čistící "dvířka" hned u šneku. Je to moc velká chyba?

díky, Radim z Ostravy

Obrázky:
násypka podavače
násypka podavače
Ukázat polohu příspěvku v diskuzi >
Připojit reakci

Nejnovější příspěvky v tomto vláknu:
jo ještě jsem k té hromadě textu zapomněl napsa..., host, 4.9.2010
Snad mě pan Jeník nebude mít za zrádce když nap..., host, 4.9.2010
schema sem již poslal, pokud budou nejasnosti p..., Petr Jeník, 3.9.2010
V podstatě souhlasím s tímto uživatelem ALE: Pr..., Petr Jeník, 3.9.2010
Udělat si zařízení doma jistě lze a nepochybně ..., host, 2.9.2010

host - xxx.xxx.85.135 (?), 30.10.2009 18:22, počet návštěv: 20144
Přejít na: tento příspěvek (zjistit adresu)

Má tu někdo přestavěný litinový kotel na hořák Ling???  Rád bych slyšel zkušenosti uživatele, případně to celé někde viděl naživo. Sám mám Dakon FB36D.

Připojit reakci

host - xxx.xxx.64.5 (?), 8.11.2009 19:03
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Mám přestavěný kotel viadrus U26 5ti článek hořákem vlastní výroby obdoba v-link.S vlastním hořákem podavačem nasipkou a regulací není problém.Problém nastává při změně uhlí a to hlavně na vlhkosti-pak je třeba dost času na vyladění(nehoří, zhasíná,špatně spálené uhlí v popelníku, velká spotřeba atd).Další problém je ve výkonu kotle-je menší než při klasickém topení uhlí a dřeva.Tyto kotle nemají pro takovýto hořák ideální přestup tepla přez litinu, výměník je dost malý a hodně závisí na zanešení.čistit je ideální týdně, klidně za měsíc ale učinnost klesá.Vytápím kamenou 100let chalupu cca110m2, stará okna, metrové smíšené zdi, žádné zateplení na stropě.Dříve topeno Verner25 a stačíl i s rezervou, s Viadrusem bez hořáku taktéž, s hořákem s odřenýma ušima ale v naprosté pohodě kontrola 1x denně, popel a násipka 1x týdně při venkovní teplotě%5stC uvnitř všude 22st u v noci.Spotřeba cca1tunuza měsíc v topném období při 0stupních(leden 2009).Rád se podělím o zkušenosti i informace, Tabor.

Připojit reakci

V. N. (10) - xxx.xxx.118.131 (?), 8.11.2009 20:47

Prosím, bylo by možné vložit několik fotek s popisem.Děkuji

Připojit reakci

host - xxx.xxx.64.5 (?), 8.11.2009 21:27

Během týdne něco nafotím jak bude čas(mám kotelnu mimo dum-kvuli bordelu z uhlí, dřevoplyn měl kotelnu v domě) a dám to sem, pokud přijdu na to jak.Když tak pošlu na mail na dotaz.Hezky večer u superstar.

Připojit reakci

Petr Jeník (27) - xxx.xxx.64.5 (?), 14.11.2009 20:22

Zde několik slíbených obrázku.U hořáku chybí po stranách šamot, proto ty křivé plechy(puvodně byl nad hořákem jiný "odrážeč tepla",nyní vyhoří i velké tvrdé kusy uhlí, v utlumu nevidíte ani obláček kouře a po zapnutí též bez zakouření rychle naběhne.Doba utlumu muže být i 12hodin aniž by kotel přidával.

Obrázky:
Bez názvu
Bez názvu
Bez názvu
Bez názvu
Bez názvu
Bez názvu
Bez názvu
Bez názvu
Bez názvu
Bez názvu
Bez názvu
Bez názvu
Bez názvu
Bez názvu
Bez názvu
Bez názvu
Bez názvu
Bez názvu
Připojit reakci

Petr Jeník (27) - xxx.xxx.64.5 (?), 14.11.2009 20:56

Ajeste kotel v akci

Obrázky:
Bez názvu
Bez názvu
Bez názvu
Bez názvu
Bez názvu
Bez názvu
Bez názvu
Bez názvu
Bez názvu
Bez názvu
Připojit reakci

host - xxx.xxx.206.132 (?), 14.2.2010 18:08

dotaz pro pana Jeníka: chtěl jsem se zeptat co je ta kulátá bílá věc uprostřed topeniště, musí to tam být

Připojit reakci

Petr Jeník (27) - xxx.xxx.64.5 (?), 14.2.2010 22:23

Ano musí být!!!Je to to nejduležitější pro bezproblémové hoření a dokonalé spalování v retorovém hořáku.Odráží teplo zpět do hořáku, proto již není problém s rozhoříváním ani s nespálením kusu uhlí uvnitř popela, rovněž lze nastavit vyšší výkon hořáku a navíc není problém se změnou uhlí a vlhkostí.U originálu jsou ruzne keramickošamotové stříšky a domečky.Po ruzných pokusech s lepšímy a horšímy výsledky je tato kulatá věc jednoduchá a 100%učiná.Přesný materiál neznám, je z puvodního kotle na dřevoplyn VERNER, koupeno jako díl spalovací komory a oříznuto rozbrusem do kruhu, vyvrtáno vidiákem pro zavěšení.Pruměr je tak o 3cm větší než díra retory a asi 3cm nad ní zavěšená va roštu na šroubu volně, v případě velkého kamenu uhne.

Připojit reakci

host - xxx.xxx.64.4 (?), 4.4.2010 10:15

dobrý den uvažuji o přestavbě mého kotle viadrus u26 také ř článek, ale nejsem zdatný kutil jako jste vy, poprosím o odpověd zda by jste mi kotel nepřestavěl a pop. na kolik by to přišlo jsem ze slavonic okr.jin hradec kotel mám 3 roky a už mě nebaví chodit co dvě hodiny přikládat, momentálně topíme dle potřeby když jsou mrazy tak od ca 11,pokud mrazy nejsou tak 13-16hod naposled se přikládá v 22hod ráno v baráku zima a tak to chci změnit děkiji jiří nerad

Připojit reakci

Petr Jeník (27) - xxx.xxx.64.5 (?), 4.4.2010 21:03

Nevím, zda je dotaz směrován na mě, ale i tak Vás zklamu-podnikám v trochu jiném oboru a nechci řešit problémy spojené s ohněm-každý umí něco a bohužel pro nekutila sou tu oficielní firmy-konkrétně BOHAC, a ty za učtované ceny mají záruku a odpovědnost(a z recenzí nejsou špatné)-a to já mít nemohu ani nechci.Pokud si přestavbu provedete nebo povedete sám mohu Vám poradit, nebo se na nějaké pomoci domluvit, nejste daleko.Určitě máte nějakou možnost na řezání a sváření železa, akorát to chce vědět, za kolik.Pro obrázek se přijedte klidně podívat.

Připojit reakci

Vladimír Kučík (1) - xxx.xxx.99.238 (?), 25.7.2010 18:05

Dobrí deň.Mám kotol ATTACK FD26,totožný z Dakonom.Chcel bi som si vyrobiť retortový horák, som elektronik a mám suseda zručného na mechaniku, poprosil by som Vás o technické informácie pri výrobe horáka, prevodový pomer motor a otačky šneku a či sa dá spalovať aj čierne uhlie, na výstupe s kotla mám trojcestný ventil do radiatorov a bojlera, zatial ovládaný ručne ale zohnal som už aj servo, riadenie si spravím , viem programovať. S pozdravom Vladimír Kučík.

Připojit reakci

host - xxx.xxx.187.58 (?), 10.11.2009 21:56

Dobrý den.Máme doma asi měsíc v provozu automatickou přestavbu Ling + nový litinový Ferroli GFN 6.Měl jsem teď napsáno v článku o tom celkem dost poznatků, ale na konci jsem celý text omylem smazal.Zkusím napsat o tom něco více znovu během týdne, popř. se ptejte na konkrétní věci co budete chtít vědět.Hodně jsem se o tento systém před montáží zajímal, snad Vám v něčem můžu pomoci.Za tu dobu jsem se stal fanouškem tohoto způsobu vytápění + ohřevu TUV a myslím si, že pokud k provozu máte podmínky, je tento systém více než zajímavý.

Připojit reakci

host - xxx.xxx.118.116 (?), 11.11.2009 13:32

chtěl bych si taky přestavět Dakon FB36D, ale přijde mi že tam musí být dost velké ztráty. Hořák v podstatě jen ohřívá zespodu rošt, a to mi přijde docela málo. Normálně máte plný kotel žhavého paliva které předává teplo článkům skoro po celém obvodu.  To je můj laický názor., třeba to funguje dobře, chce to někde vidět naživo a slyšet zkušenosti majitele.

Připojit reakci

Petr Jeník (27) - xxx.xxx.64.5 (?), 14.11.2009 21:11

Máte pravdu, proto musíte velmi omezit unik horkych plynu do komina, aniž by ohřály kotel, proto ty ruzné cirkulátory ekonomizery přerušovače tahu atd.Samozřejmě co kotel a komín to originál.Peje

Připojit reakci

host - xxx.xxx.47.145 (?), 14.11.2009 23:05

Samozřejmě že ztráty jsou. Kotle bez trubkovnice se na peletkové hořáky moc nehodí. Hořák topí z větší části proudem horkách plynů. Ty nejlépe využije trubkovnice. Někdy bývají doplněny navíc turbulátory. Osobně jsem nepochopil existenci hořáků, které je možné použít kotlích Dakon, Ferroli a Viadrus. Na litinu se nehodí i kvůli další známé neřesti a tou je dlouhá setrvačnost - horší regulace = ztráty tepla. Navíc aby dokonale shořel dřevní plyn, který vzniká spalováním peletek je nutné, aby mezi hořákem a kontaktní plochou byla mezera 30 cm. Ani jedno z toho komplet hořák+litiňák nesplňuje. Účinnost je mizerná a to při dnešních cenách pelet není právě to pravé ořechové...

Připojit reakci

Petr Jeník (27) - xxx.xxx.64.5 (?), 14.11.2009 23:35

Určitě není spojení pelety-litina ideální, tady přežívá vyzkoušená životnost litinových kotlu.Ale cena automatických kotlu cca 100000kc vyzkoušených 5-10let není moc přesvědčující pro ekonomické vytápění.Pokud si nechám litinový(ještě huře nový)přestavět firmou na zakázku na automat s nejistou učinností tak asi o levnou investici nepujde a ani o ekonomicky provoz, nicmémě muže být spokojenost s komfortem obsluhy proti minulosti.Pokud provedu přestavbu jako schopný kutil tak mám vyděláno. 

Připojit reakci

host - xxx.xxx.47.145 (?), 15.11.2009 0:50

Ano, ale přestavění litiňáku má ještě méně než Vámi uvedených 5-10 let. Pokud chcete levné účinné peletkové topení, jeví se mi jako dobrá volba Opop Woody případně některý z Atmosů. Pokud navíc dopníte Atmos hořákem A70 retro můžete pálit levné alternativní peletky o 100šest. Vyjde to dráž, ale s komfortem topení jste někde jinde, po letech se vrátí i vyšší investice. Peletky totiž nejsou levné topení. Jsou sice levnější než LTO, plyn a elektrika, ale dřevo a uhlí je na tom úplně někde jinde. Proto je jednou z hlavních devíz peletek jejich komfort - cena se musí něčím vyvážit. Pokud se vzdám i toho, pozbývá pálení peletek smyslu. Leda v případě, že by jste měl stálý zroj levných pelet. V tom případě je celkem jedno v čem budou hořet.

Připojit reakci

Petr Jeník (27) - xxx.xxx.64.5 (?), 9.2.2010 22:13

Vzhledem k řádné zimě bych chtěl pouze se podělit o zkušenosti s přestavěným kotlem(foto výše).Do dnešního dne protopeno 50metráku ořech2 ledvice.Naprostá spokojenost, kotel čistím cca měsíčně, čekám li velké mrazy tak dříve, uhlí doplnuji za 5až7dní, popel je 1/2 plechove kulaté popelnice týdně.Doposud nebyl problém, ani nastavení nebylo třeba měnit.Přestavbu doporučuji ke vší spokojenosti.

Připojit reakci

Guli (6) - xxx.xxx.36.241 (?), 10.2.2010 7:19

Dobrý den, také jsem o této variantě uvažoval. Doma mám lis na malé brikety průměr 5 cm, ale ty jsou bohužel pro podavač moc velké. I když jsem slyšel, že když tyto brikety slisuju menším tlakem než obvykle, tak je podavač u této přestavby schroupne. Máte s tím někdo zkušenost?

Připojit reakci

Petr Jeník (27) - xxx.xxx.64.5 (?), 10.2.2010 22:03

Muj podavač má vnitřní pruměr 9cm, šnek má uvnitř střed 2cm takže zbývá 9-2=7:2=3,5cm.Znamená to, že by šnek musel vše chroupat, což nyní také někdy dělá.Raději bych volil větší podavač.

Připojit reakci

host - xxx.xxx.169.26 (?), 19.2.2010 18:34

Dobrý den všem na fóru.

Mám doma Atmos c18s kombi, vytápím jím 590m3, 260m2 patrový dům a kotel nestíhá, navíc při provozu s uhlím se mi teplem kouše keramický rošt - asi od výrobce malé vůle- a tak nemohu před ochlazením třeba vůbec roštovat. Přitom bez roštování každé cca 2hod uhlí přestává hořet, klesá výkon na 50% nebo se uhlí spéká a špatně prohořívá. Už mi jde ten kotel na nerv. Kdo chce tenhle kotel na uhlí, výrazně nedoporučuji, to už radši klasiku DOR. Plánuji přejít na nějaký ten automat.

A teď dotaz: Má někdo možnost objektivního porovnání těchto variant:

1) přestavba fb nebo u26 od firmy Boháč (nový hořák ling 2 má motor 40W, ale co účinnost? nebo ekologie v ručním režimu?)

2) benekov ling c25 - to čistění shora, v ručním režimu jen dřevo?...

3) ekoperfekt - nedělá se také s nízkopříkonovým motorem?

Ptám se s ohledem hlavně na údržbu, spotřebu a uživatelský komfort - co se týče automat, ale i ručního režimu.

Tak co, má někdo zkušenost a troufne si odpovědět???

Moc by toto porovnání pomohlo, možná, že nejen mě

Mnohokrát za všechny předem díky. Vašek

Připojit reakci

Petr Jeník (27) - xxx.xxx.64.5 (?), 20.2.2010 0:08

Pokud pořídíte automat a bude bez problemu nebudete topit jinak.Při topení dřevem si zadehtujete kotel u pujde špatně čistit.Pokud řešíte el.příkon tak jedna věc je větrák, druhá podávání.Větrák běží při topení kotle stále, ale podávání je něco jiného.Příkon motoru není směrodatný-větší motor běží kratší dobu a ne na plný výkon.slabší běží déle a s plnou spotřebou.Energie pro přidávání je v obou případech potřeba stejná, takže pak už je pouze rozdíl v učinnosti motoru(ztráty).Tuto spotřebu bych dál neřešil.Pokud budete přestavovat kotel a nebude zrovna puvodem na LTO(obrazně řečeno)bude problém se spotřebou při větším výkonu.(vlastní zkušenost-viz výše).Tím nechci říci, že je hořák pána Boháče špatný.Hořák není problém problém je výměník kotle.

Připojit reakci

host - xxx.xxx.169.26 (?), 20.2.2010 19:02

Pěkný večer.

Děkuji Petrovi za částečnou odpověď.

Ano, vcelku s odpovědí souhlasím, ale nejsem si jist, jestli benekov c25 nebo nový ling2 hořák neřeší i příkon ventilátoru snížením otáček, namísto původního přivírání vzduchové klapky na ventilátoru. Pokud to píši špatně, prosím opravte mne - jsem jen laik, který tyhle automaty v provozu neviděl, co vím, je jen z diskuzí zde.

A další věc: Pokud se mi automatu nekousne šnek v podavači a kotel vlastně je v provozu 24 hod (netlačí palivo a nefouká stále, to je jasné - závisí na nastavených hodnotách řídící jednotky hořáku a požadavku prostor.termostatu) tak cca 6 měsíců v kuse, nebude celková spotřeba uhlí + el. energie značně vyšší než při ručním přikládání do klas. kotle?

(Je jasné, že pokud člověk chodí do práce, tak přes všední dny může přikládat do klasického kotle  tak od 16hod do 24hod a o víkendu od 8h do 24hod, přes dobu, co se nepřikládá kotel netopí, barák jen vychladává, pak zas zátop a tak stále dokola)

Je mi jasné, že největší spotřebu bude mít automat na počátku pro natopení domu a pak po chvílích v závislosti na nastavené hysterezi prostorového termostatu, již jen dotápí, ale přeci: Nebude ta celková spotřeba uhlí za topnou sezonu větší než při občasnějších zátopech v manuálním kotli.

Uvedu spotřebu u mě:

Kotel Atmos C 18S, 560 m3, 44cm porotherm bez EPS na půl domu, zbytek 45cm pův.cihelné zdivo+ 11cm EPS, podkroví zatepleno 24cm vaty, komín Schidel 20cm 7,5 m účinné výšky:

za letošní zimu zatím (topím od 1.11.09) spotřeba uhlí ořech1 35q + kusové dřevo 4m3 v loučkách. Barák vytápím tak na 22-24st.Celsia (podle momentálních nároků dalších obyvatel domu).

O problech s Atmosem jsem už psal, v čem je naopak dobrý: prakticky se nezadehtovává a kouří jen chvíli po zátopu a malinko v případných útlumech bez ventilátoru při provozu na dřevo. Při provozu na uhlí jen trochu při zátopu, jinak z komína není znát, že by něco šlo.

Zkušenosti od souseda vedle (má viadrus u26 bez dodělávek ala pan Sekanina) - jakékoli přiložení kouří a kouří až to celé v komoře chytne plamenem. Jediný ekologický způsob je topit odhoříváním zeshora - několikrát vyzkoušeno za mé asistence a super topení - nekouří celou dobu, hořelo mu to na jedno naložení 9 hod na +-70st., ale neujalo se to, soused si ztěžoval, že takhle by protopil boty, prý to celkově spapá víc než při občasných přiložení 2-3 lopatek a nějaké loučky.

Omlouvám se všem, že sem tahám tyto věci, chápu, že u automat kotle je ekologické hledisko v autom. režimu splněno bez problémů, píšu to jen kvůli té spotřebě.

Má někdo zkušenosti s přechodem z klas. kotle na automat a stalo se něco se spotřebou? Ideální někdo s podobnými parametry vytápěných prostor, viz výše.

Děkuji. Vašek

Připojit reakci

host - xxx.xxx.106.6 (?), 28.2.2010 9:45

Dobrý den pane Jeníku, mohl by jste mi prosím ještě detailněji popsat konstrukci celé Vaší automatizace podávání uhlí? Samozřejmě základní princip chápu- (násypka uhlí, šnekový dopravník, nějaký hořák, přívod tlačného vzduchu) ale mohl by jste mi to prosím popsat podrobněji? Chtěl bych si něco podobného také zkonstruovat, navíc se poohlížím po něčem multifunkčním co by umělo spálit kdeco-štěpky, pelety, obilí atd byť za cenu ne zrovna stoprocentní účinnosti, s tím se počítá. Jsem fanda takových udělátek ale zatím se ne a ne nikde dočíst jak přesně je dodáván tlačný vzduch do hořáku, jak ten hořák vypadá, něco málo o elektronice...

Na youtube se mi děsně líbily ukázky takových těch malých přídavných peletových hořáků, zatím ale ani tam jsem nevysledoval jak je přesně spalování zajištěno. A taky jsem si lámal hlavu jak Váš hořák zapalujete, jako myslím první rozhoření uhlí. Omlouvám se jestli se ptám jako úplný laik, nemám s topením s uhlím žádné zkušenosti, zatím jen v litinovém dakonku spaluju dřevo a vše co dřevo připomíná :), nutno podotknout že mi pomalu dochází trpělivost na časté chození přikládat a tak se rozhlížím po nějakém možná krapet dražším ale trochu více bezúdržovém palivu-uhlí, pelety. Topím jen víkendově a po odpolednech, tudíž nepotřebuju nějaký moc dokonalý systém řízení hoření... nějaké týdenní režimy apodobně jsou mi putna, chci jen v rámci dne chodit přikládat co nejméně.

Kdyby jste se podělil o svou zkušenost, byl bych Vám neskonale vděčný.

Děkuji Radim z Ostravy.

Připojit reakci

Petr Jeník (27) - xxx.xxx.64.5 (?), 28.2.2010 22:45

Zdravím do Ostravy, vzhledem ke spoustě dotazu zveřejnuji maily na dotazy(doufám, že adresát nebude mít nic proti)nechci se opakovat.Samozřejmě na dotazy rád odpovím.Z 2/3 nasypky mam plny popelník 50x50x20cm volně padaného spáleného uhlí(i větší kusy jsou v celku mezi prsty se rozpadnou na prach, občas tvrdé zpečené tvrdé kusy)Pokud popelník naklepu jsou to2/3 popela.Topím Ledvice ořech2 209kc s DPH 1q.Pokud myslíte teplotu do komínu tak neměřím ale při dlouhém hoření kotle udržím mojí azbestovou ruku na plechové rouře na výstupu z kotle.Pokud jak sem koukal máte plechový kotel tak by aut.hořák mohl chodit ale vše záleží na výměníku kotle.Přeji mnoho uspěchu.

---
> děkuji za odpověď, kolik máte z uhlí škváry?a jakou teplotu spalin? já topím
> Dakon dor25max a má msamá škvára
> to bude vše děkuji nashledanou a bylo mi ctí si promluvit
>
>
> >> Pokud nezapomenete nasypat uhlí tak zatápění neřešíte, a když uhlí dojde a
> >> podavač mele na prázdno, tak v retoře žhne zbytek uhlí a protože je nízko
> >>,nefouka do něj větrák, kotel přestane topit a máte víc jak 12hodin na to si
> toho
> >> všimnout a nasypat uhlí aniž by ste znovu zatápěl.Kotel používám 2sezonu a
> >> nestalo se že by uhlí prohořelo do násypky, ani když sem měl špatně řešený
> motor
> >> podavače a zastavil se kotel po cca 24hod plně chcípl(pokud klesne teplota
> pod
> >> 35stupnu vypne se větrák i podavač).Základ je mít utěsněnou násypku a
> >> šnek(gufero za ložiskem).Pokud něco špatně těsní je vidět odtamtud
> kouř.Násypka
> >> má na výšku 1mx0,6x0,7 plus spodek jehlan výšky 0,5m.Plním do 2/3 (velikost
> >> vozíku).Zapálení PB hořákem, nebo zabalím pár kousku dřevěného uhlí do
> >> novin, nadzvihnu kulatou věc dám do hořáku zapálím zapnu větrák na málo
> nasypu
> >> hnědé uhlí navrch(podavač je vypnutý),nechám rozhořet cca 10min zapnu vše a
> víc
> >> se nestarám.Jak dlouho přestavba trvá e kolik stojí záleží na Vás.Hrubý
> >> materiál: plech násypka 1500,.roura+koleno 1000,.materiál na šnek+osa+ložisko
> >> atd800,.motor s převodem 1500,.ještě jeden převod-šnek?,.elektronika+
> termostat
> >> 1700,.podstavec 1000,.drobný materiál a práce z vlastních zdroju+spousta
> >> trpělivosti a přemýšlení při improvizaci a zkouškáchách(sezona) nyní bez
> dalšíh
> >> uprav ok.
> >>

> >> >
> >> > a jak dlouho celá přestavba trvala, kolik stála přestavba kotle?stalo
> >> > se vám někdy že uhlí prohořelo do násypky.a jak roztápíte kotel?jaký
> >> > je objem zásobníku?
> >> >
> >> > předem děkuji za odpověď

> >> >
>
> >> > >> Jsou to dva 4mm plechy spojené pantem do V aby se daly jednoduše
> >> > vyndat při >> čištění kotle-jinak usměrnují horké plyny aby proudily
> >> > nad spodním roštem podél >> profilu článku po stranách kotle a
> >> > mezerou cca5cm vpředu podel čela kotle, nahoře >> na urovni horních
> >> > dvířek je položená přepážka z4mm plechu od kraje ke >> kraji
> >> > (vzniknou opět pouze mezery mezi články)přepážka má tentokrát mezeru
> >> > 5cm >> vzadu.Vše kvuli lepšímu proudění v kotli a přitom jednoduše
> >> > vyndavací při >> čištění kotle, které dělám před velkými mrazy(menší
> >> > spotřeba)jinak 1x >> měsíčně(vypnu na chvilku kotel, vyndám přepážky,
> >> > 20cm ocelovou štětkou sundám >> popílek z vnitřku kotle o dolního
> >> > roštu, horní výměník menší dodanou ke >> kotli.)Vše tak na 10minut
> >> > práce.Ještě připomínka-klapka do komínu je při provozu >> zavřená(u
> >> > mně)záleží na tahu komína, kotel funguje i bez komína pokud těsní >>
> >> > dvířka.Kotelnu mám vedle domu vchod mimo dum-je to uhlí tzn.jemný
> >> > prach z uhlí a >> popela, jinak vleze všude.

> >> > >
> >> > > />> a na tom obrázku jsem si všimnul šikmých plechů, kčemu jsou
> >> > tam?jak
> >> > > >> často čistíte kotel?
> >> > > 
>> > >
> >> > > >> >
> >> > > >> ---------------------------------------------
> >> > > >> >> Vytápím starou kamenozdenou chalupu, nezateplenou,stara okna,
> >> >
> >> > > plocha >> cca125m2,6-01 >> na22.5st.C,-regulace přímo v každé
> >> > > místnosti, v noci >> utlum nižší teplotou topne >> vody z duomixu
> >> > > (ekvitherm). Spotřeba: mráz >> přez den-3 v noci-10 cca >> 1tuna/
> >> > měsíc.
> >> > > Při +3 přez den a -3 v noci >> 750kg/měs.při+1noc a +10den 500kg i
> >> > >>
> >> > > méně.Uhlí ledvice ořech2 >> cena2090/tuna sDPH.Doplnuji 1 až 2X
> >> > týdně v
> >> > > zasobníku >> mam ještě >> 30%volno.Popelnik vystačí na jedno
> >> > doplnění,
> >> > > tj1/4 popelnice kulata >> >> klasik.Při spalování žádný kouř v
> >> > > popelníku i velké kusy uhlí spálené >> uvnitř(po >> rozlomení
> >> > popela).
> >> > > Co víc? >>
---

na začátek Vaše emaily zabírají 43,39 MB. Velikost Vaší schránky je neomezená.

Připojit reakci

Petr Jeník (27) - xxx.xxx.64.5 (?), 28.2.2010 22:58

Pro souvislé čtení se omlouvám od spoda nahoru a napřed otázka pak pod ní odpověd.

Připojit reakci

host - xxx.xxx.18.134 (?), 1.3.2010 8:39

S mechanickou částí si zřejmě jakštakš poradím, mohl by jste mi ale ještě více rozkrýt jak je řešena elektronika posuvu paliva?

Radim Ostrava

Připojit reakci

host - xxx.xxx.64.5 (?), 1.3.2010 23:51

Jako první je třeba regulovatelný termostatický spínač, kterým nastavujete teplotu vody v kotlu-pro jednoduchost třeba mechanický z bojleru(já použil elektronický z puvodního kotle Verner, má výhodu, že při 95vypne ochrana a při poklesu pod 35 vypne taky ale už nezapne-nehrne se uhlí do popelníku při zhaslém kotli ale i to se dá lehce ošetřit za pár korun při bojlerovém termostatu)No a tím máte sepnutý kontakt když má kotel topit, to znamená zapne větrák a podávání.Větrák běží pořád dokud kotel nenatopí, ale uhlí přidává po tuto dobu v nastavených intervalech podle šneku a převodu-to musíte zkusit.Cyklus -doba běhu motoru podavače-doba prodlevy-doba běhu motoru-doba prodlevy a tak dokola mám velmi universálně a přitom dost přesně nastavitelné-2x universální časové relé RE11RMMU za cca 2x 500kc.Pokud chcete být fajnšmekr a regulovat ventilátor(samozřejmě záleží na typu motoru, ale větrák snese hodně)použijte regulátor z vrtačky(celá 200-300kc)nebo z vysavače-regulátor málo kdy odejde.Pokud Vám bude radit rejpal, doporučí koupit již hotovou jednotku, ale pak už raději kupte celou přestavbu.Mnoho uspěchu a kutilum zdar.Petr Jeník

Připojit reakci

host - xxx.xxx.18.134 (?), 29.3.2010 13:32

Pane Jeníku, dovolte mi ještě pár možná hloupých otázek (a je dost možné že to tu už bylo napsáno ale že jsem to nějak přehlédl)

bude vadit že použiju převodovky s malým stejnosměrným motorkem- je to ale natolik zpřevodováno že se bude hřídel šnekovnice otáčet velmi pomalu..cca 1ot / 5sec... nebude to dělat nějakou neplechu při nabírání uhlí? /tohle je asi fakt hloupá otázka ale raději se zeptám než bych to musel předělávat hned poté co to seskládám.

otázka dvě..jak jste vyráběl šnekovnici? nahříváním autogenem nebo nějaká hrubá síla za kroucení plocháče na šneka.

otázka tři.. plánujete dobudoucna ještě doplnit Váš systém nějakou "zalévací" pojistkou... takový ten systém jak při prohoření paliva směrem k zásobníku se něco přepálí a zaleje to uhlí a tím nechytne celý zásobník... vím že je to riziko malé když je všechno dobře utěsněno ale určitě budu klidnější kdybych tam takovou "zalévací konvičku" měl... tudíž pokud to neplánujete, nevíte aspoň jak přesně to funguje?

dík

Radim Ostrava

Připojit reakci

Petr Jeník (27) - xxx.xxx.64.5 (?), 29.3.2010 15:50

Jak sem vyrobil šnek sem popisoval 18.3.2010 v biomase, hrubé násilí bez autogenu, mrkněte tam. Malý stejnosměrný motorek sem zkoušel - ze stěraču  +převodovka na dveře (tramvaj), šnek na převod není vhodný - má velké tření a nerozbíhal se(musí občas rozdrtit uhlí). Já používám el.vrátek Baumax cca1200kc (z motoru vyndat brzdu) + převodovka ze staré dvourychlostní ruční vrtačky. Pokud budete mít pomalý převod bude dlouho trvat zauhlení hořáku cca 20otáček.Pojistku zatím neuvažuji, mám kotelnu mimo - samostatně. Vyrobíte jí jednoduše - ucpete voskem trubičku navařenou ve správném místě na podavači (podle teploty, aby se vosk za provozu neroztekl), pruměr cca2cm, nasadit hadičku ze zavěšeného kanystru s vodou a hotovo. Pokud chytne uhlí ve šneku bude vše žhavé a vosk se určitě rozteče.Voskové ucpávky se dají koupit náhradní. Mnoho uspěchu v kutění.

Připojit reakci

host - xxx.xxx.106.6 (?), 29.3.2010 22:08

díky za radu... hlavně ta s voskem je geniální... dumal jsem nad složitými zařízeními na bázi termostatu a nějakých elmagnetických ventilů ale obyč vosk to mě nenapadlo.

na šneka mrknu a to s tím motorkem si tedy ještě rozmyslím, s rozemletím čehokoliv nebude problém, protože jako hlavní převodovka bude použita obří šnekovka, původně použitá na samodomomíchačce... ten motorek je taky držák, je to bývalý pohon posuvných dveří, mám doma tři a jeden z nich už šlape na velké posuvné nesené bráně, tudíž si myslím že s posuvem uhlí přes avizovanou velkou převodovku nebude mít problém ale spíš mi šlo o to jestli třeba uhlí nebude nějak vyskakovat zpátky do násypky když se šnek bude točit tak pomaličku... ale to by asi problém být neměl,...jinak to že se pomalu bude plnit hořák, to asi neva, nastaví se jen delší intervaly sepnutí.

škoda že teď na jaro je spousta jiné práce a na tohle kutění zbývá času opravdu málo... moc se těším na chvíli kdy poprvé zapálím uhlí... ale to je ještě dlouhá cesta.

tak naposledy díky, nemějte mi zazlé když se ještě někdy na něco přeptám-

Radim Ostrava

Připojit reakci

Petr Jeník (27) - xxx.xxx.64.5 (?), 29.3.2010 22:56

Tak vidím, že ste odhodlán kutit, ještě jedna vychytávka - spodní (podstavec s hořákem) díl ač je z plechu(dvojplášt)a kotel litina je propojen s otopnou vodou-to doma těžko kvalitně proveditelné-proto já tam vháním vzduch, který je tím předehříván a pak jde do hořáku. Vnitřní plášt je z 1-2mm plechu svařeno invertorem (opticky bez děr, vodotěsně určitě ne).

Připojit reakci

host - xxx.xxx.106.6 (?), 31.3.2010 23:23

Přesně tak, to mě taky hned napadlo že je škoda vytápět podstavcem kotelnu, byť dolů se toho tepla až tak moc nevyzáří/si myslím, neznám z praxe/... hodlám spodní podstavec udělat tedy také dvouplášťový aby "odpadním teplem" vyhříval vzduch přiváděný do ventilátoru... Už se mi na vypalovačce připravují polotovary pro dodatečný komínový výměník kterým budu předehřívat vodu přitékající do kotle abych zvýšil účinnost kotle (popravdě jsem kotel poddimenzoval a už v současnosti je topení dřevem úplně na hranici únosnosti počítám že až budou plyny ještě rychleji proudit kotlíkem tak by byl výkon ještě menší, takhle tu vysokou teplotu spalin zkrotí trubkovnicový komínový výměník... nebo aspoň měl by, neuměl jsem spočítat výkon ale troufám si říct že by nějaké 2-3kW mohl zachránit.

tak ještě jestli dovolíte, budu se dále ptát, bez Vašich rad jsem hodně nejistý a bojím se abych něco nedělal nadvakrát=zbytečně draze.

a) psal jste že máte podavač o vnitřním průměru 90mm... nechce se mi vyrábět šnekovnici, tak jsem si sehnal za pětistovku metrový kus šnekovnice průměr 85mm (nebude vůle 5mm v trubce moc velká?)

b) šnekovnice kterou mám možnost koupit má tedy průměr 85mm, stoupání 85mm, tloušťku šneku 6mm ale středovou hřídel 27mm, čímž na jednotlivé kusy uhlí (či jiného materiálu) zbýva nějakých 30mm +- podle toho jak kde bude šnekovnice sedět... není to málo? Vlastně jsem uhlí už strašně dlouho nekupoval tak ani nevím jaké jsou jeho zrnitosti. Nadruhou stranu jestli chroupne tak chroupne, jak jsem psal převodovka je královsky dimenzovaná šnekovnice provedením taky vypadá robustně... tedy podle parametrů, ještě jsem ji nekoupil.

radim ostrava

Připojit reakci

Petr Jeník (27) - xxx.xxx.64.5 (?), 1.4.2010 21:47

Já myslím ře co máte je super, cena i rozměr.Já mám přesněji šnek 90mm stoupání cca60mm pruměr hřídele cca 24mm uložení dvouřadé kul.ložisko u motoru, směrem k uhlí klasický gum.simering.Vnitřní pruměr podavače 98mm.Zatím žádný problém ani s prachem ani s kusem za 2 topné sezony sem do šneku nevlezl.Projděte v mých popisech duležité věci: dukladné spalování (mokré uhlí, jakost,rozhoření-hořák ale hlavně nad ním odraz,)a ohledně přestupu tepla-minimální tah do komína-(já mám kotel do komína uplně zavřený-klapka má otvor-)ted mám ještě trubkový výměník v komíně pro bazén, tak sem ho na kotli otevřel a zavřel na komíně(mám cca30cm a 8m ocel+isolace miner.vatou 5cm+obal).Při vstupu vody 10st, C ohřeje na cca13st, C při prutoku 10l/min, s vyšší teplotou učinnost klesá.Ale je fakt, že nyní kotel málo topí.Taky prohlédněte přepážky v kotli-měl sem tam takové lopatky k větráku asi 3x nad sebou ale špatně se čistily a vyndavaly.S vyšším stoupáním šneku počítejte s větší silou na hřídel, a je třeba malá setrvačnost motoru(rozdíl mezi plným a prázdným zásobníkem má pak vliv na množství dodaného unlí, malý roybíl je OK ale když to bude skomírat tak nic moc.Ted sem se dočetl, ře na konci mají závit v protisměru, já ho nemám, mám tam klasické vařené koleno místo retory z litiny.Ještě k tomu výkonu-bude nižší pokud dnes topíte hnědým uhlím naplno.Odhad kotel 23kW litina na uhlí bude v automatu v max 18kW v rozumném režimu, rozžhavíte ho i na víc ale spotřeba 2-3x větší.U plechu to nebude tak drastické.

Připojit reakci

host - xxx.xxx.106.6 (?), 2.4.2010 22:27

Sice říkáte že šnek co ho mám možnosti koupit je jakštakš ale znovu jsem se díval po zrinitostech uhlí a mám strach aby se zbytečně všechno neopotřebovávalo častým chroupáním uhlí..přeci jen to bude o nějaký kousek menší než máte Vy... asi nakonec půjdu Vaší cestou, tj. použiju co "dům dá" a seženu někde velké podložky a šneka vyrobím dle vašeho návodu... a udělám jej tedy s menším stoupáním což bude ve finále asi ku prospěchu celkové přesnosti dávkování paliva. (mám doma rouru o světlosti 120mm- to už je asi moc žejo? uvažoval jsem že bych do ní fláknul 40mm hřídel šneka udělal co nejrobustněji to půjde a třeba se pokusil v budoucnosti spalovat tímto způsobem i štěpku připravenou na štěpkovači s protiběžnými noži na válcích= minišpalíčky o průměru kolem 4cm a délce cca 4cm... ale nevím jestli se dřevo nebude víc bránit posuvu v dopravníku... no zatím to neřeším... podle toho jak mi letos "odsejpají" všechny kutilské úkoly co jsem si vytyčil se k výrobě automatu pro kotel asi vůbec nedostanu... provedu jen přípravy a související úpravy kotelny a kotle (podstavec) a samotnou výrobu hořáku nechám na příští rok.

Ale musím uznat že lidi jako Vy (tzn. ti co už něco udělali a funguje jim to) tak díky takovým kutilům se posílí má odvaha se také do takové výroby pouštět.

radim, ostrava

Připojit reakci

Petr Jeník (27) - xxx.xxx.64.5 (?), 3.4.2010 0:41

Uhlí to bude chroupat vždy, protože se souvislá vrstva uhlí cpe šnekem do pruměru roury-pokud tam není kamení tak uhlí je měkké, s tou štěpkou to právě kvuli tomuto přechodu nepujde, možná by to šlo ale velikou silou a ostřím, aby se to tam nežvejklo ale přestřihlo.Pelety bez uprav by měly jít.Ale ta cena!!!

Připojit reakci

host - xxx.xxx.221.123 (?), 20.5.2010 23:01

Dobrý den,

výborná diskuze. Letos se do přestavby také pustím ale přemýšlím o kopi polské retorty (litinové) i s podavačem a motorem. Investice okolo 16000 Kč. Co kdybych tou retortou neohříval spodek žeber litinového výměníku(dakon FB36), ale napasoval ho do přikládací komory nad spodní rošt a ohříval vrchní výměník, který má větší předávací plochu?

Nevím jak horký vzduch poté půjde do komína.

Děkuji

Karel

Připojit reakci

Karel Kočiš (2) - xxx.xxx.221.123 (?), 20.5.2010 23:13

Koupil bych to bez regulace, kterou si udělám sám. Bohužel neumím svařovat, proto si netroufnu pro stavbu retorty a podavače svépomocí.

Děkuji za ohlasy či body k tématu.

Karel

Připojit reakci

host - xxx.xxx.64.5 (?), 21.5.2010 23:06

Bohužel Váš kotel neznám, ale je třeba použít veškerou plochu kotle k předání tepla, teplé plyny proudí rychleji a vyberou si tu nejrychlejší cestu pryč, tzn.pokud je nedonutíte ve větším prostoru proudit u krajů půjdou středem, navíc v komíně bude proudit chladný vzdoch z venčí směrem dolu.Mnoho ůspěchu v přestavbě. jenikservis@atlas.cz  

Připojit reakci

Karel Kočiš (2) - xxx.xxx.221.123 (?), 23.5.2010 22:27

Děkuji. Počítám že ty horké plyny moc tepla nepředají a zmiznou v komíně. Přemýšlím jak je zbrzdit aby co nejvíce tepla předaly.

Připojit reakci

host - xxx.xxx.64.5 (?), 25.5.2010 13:24

Já proto dávám na spodní rošt plechové V s pantem, takže plyny žene ke stranám kotle a mezerami mezi články jdou dál, pak mám rovný plech v ůrovni přikl.dvířek-ten má mezeru vzadu a tak plyny jdou pod horním výměníkem dopředu a přez výměník do komínu.Původně jsem měl v kotlu jakési vrtule 3x nad sebou, takže tam plyny cirkulovaly.Problém byl s čištěním a vkládáním do kotle takže jsem udělal to V.Ještě sem přemýšlel o točících lopatkách ale nemám kudy vyvést osu ven z kotle-jinak by to mohlo fungovat slušně. PETR

Připojit reakci

host - xxx.xxx.106.6 (?), 30.5.2010 9:48

Nějak jsem se hecnul a nakonec koupil originál šnekovnici o průměru 85mm takže teď mě čeká postupná výroba podavače... tady mám na pana Petra malý dotaz- šnekovnice není u retorty uložena v nějakém "ložisku"? je tam navolno takže vlastně klouže v celé délce podavače a ložisko je jen u motoru?

a prosím ještě o jednu radu, mohl by jste mi nějak namalovat jak přesně jsou v retortě udělány otvory pro přívod vzduchu, jako jestli zboku nebo směrem nahoru... možná to je blbá otázka a na směru nezáleží ale proč se nepoučit od druhých. Doufám že nezpůsobím poprask smíchu ale podavač budu stejně jako p.Jeník vyrábět z obyč trubky a kolena a koncový stupeň retorta-rošt bude vyroben z vyřazeného krytu vodního hydrantu- je to masivní litina s rozšiřujícím se konusem směrem k roštu takže vlastně ideální tvar, jen se bude muset řešit osazení ve spoji železné koleno-litinový rošt.

poznámka na závěr: Asi s výrobou automatu trochu pohnu, protože letos jsem netopil snad jen 14 dní a to už máme červen na krku.

díky

Radim, Ostrava

Připojit reakci

host - xxx.xxx.240.75 (?), 30.5.2010 22:22

Nechcem nikomu kaziť radosť, ale je rozdiel kúriť v ohnisku pevným palivom a kúriť v popolníku ekohráškom cez šnek. Výkon pece ide rapídne dolu. Viem o čom hovorím. A zvlášť u liatinových pecí.

Připojit reakci

host - xxx.xxx.64.5 (?), 31.5.2010 0:05

Co myslíte ekohráškem?Petr Jeník

Připojit reakci

host - xxx.xxx.64.5 (?), 31.5.2010 0:02

Tak jen pro upřesnění omluva za zmatek s identifikací: PETR sem já stejně tak JENÍk sem zase já-píšu z jiného PC a nepamatuji si hesla.Tak a k věci, slovenský kolega má pravdu s menším výkonem, to už sem psal dříve.Ta retora nemusí být litina, při běžném hoření na ní udržím ruku-skoro, bráno s rezervou.Přívod vzduchu je těsně pod talířem, díry cca 6mm kolem dokola, středy od sebe cca8mm, nebo proříznout tak na 4x rozbrusem šíře 3-4mm, nechat mezi tak 10mm.Vše ale záleží ma výkonu ventilátoru, při prvních pokusech se zdá vzduchu málo, ale pak stačí méně a méně.K uložení hřídele šneku-ano pouze na konci u pohonu, nic moc přesného pevného jde spíše o tlak ven, pouze je třeba utěsnit kvůli ůniku vzduchu-mohlo by způsobovat prohoření šnekem do násypky.Já tam dal gufero před ložisko směrem k uhlí.Já topím zatím také.Ještě jedno upozornění-vše musí být utěsněné, na tah komínu nespoléhat, mohlo by to hořet jiným směrem!!! Mnoho ůspěchů.

Připojit reakci

host - xxx.xxx.12.93 (?), 16.7.2010 0:34

Dobrý den,

také přidám trochu svých zkušeností s retortovým hořákem. Koupil jsem ho 2008 v Polsku, je to komplet od firmy Ecovarm a cena byla přibližně zmiňovaných 16000Kč. - litinový hořák, šnek, ventilátor,pohon s převodem. 

S hořákem byly a bohužel zatím pořád jsou problémy typu:

1. vlhké uhlí nehořelo, ale kvalita prý jistě odpovídala normě(což zpětně zjištěno určitě neodpovídala)

2. po roce "sušení" stejně nehořelo, takže jsem při nákupu jiného uhlí dostal školení, že Sokolovské v retortových kotlích nehoří a jedině Ledvické ano

3. ořech II Ledvice, který mi jinde prodali asi není ořech II, který by měl být 10-25mm, ale jsou tam kousky i 40-50mm největší rozměr.

Hořák má vnitřní průměr podávací trubky 80, vnější průměr šneku 70, vnitřní 22mm.  Takže uhlí dost významně "chroupe", což je problém, protože to pohon neutáhne a pojistka motoru vždy na chvíli otočí směr otáčení(5s),což není žádoucí, protože vytahuje uhlí z hořáku a s pevně nastaveným časem přikládání už ho nedokáže doplnit zpět, takže vyhasíná. Naštěstí jsem koupil jen metrák na zkoušku.

Na pelety vyzkoušen a funguje bezproblémově, ale draze, uhlí teď na konci léta snad ke spokojenosti pořeším.

Elektroniku jsem koupil také, cena 3800, je to Tatarek i s čidly(otopná voda, voda TUV, prohoření do zásobníku, přetopení kotle) a velkými možnostmi nastavení, s ním max. spokojenost.

Kotel je litina FB26D.Úpravy v kotli jako pan Petr (inspirace od něj, díky) Podstavec pod kotel vyrobil kvalitně známý - řemeslník, pokud bude zájem, vyrobí i pro vás přesně na rozměr vašeho kotle. Ostatní zkušenosti jsou jen kladné - komfort obsluhy a četnost přikládání, neviditelný kouř z komína. Umístění hořáku rozhodně pod rošt kvůli přenosu tepla.

Případné dotazy rád z vlastních zkušeností odpovím.

Připojit reakci

spoluobcanOV (1) - xxx.xxx.18.134 (?), 30.7.2010 8:03

Tak jsem zase po delší době zde. Po všech radách p.Jeníka jsem se pomaličku pustil do hrabošení materiálu na výrobu budoucího retortového hořáku, mám za sebou přestavbu kotelny kdy kotel putoval na podstavec který má v boční stěně připravenu "pokličku" pro umístění hořáku.

No a včera jsem si za odměnu udělal čas   a začal s výrobou podavače.

Mám konkrétní dotaz na pana Jeníka (tedy samozřejmě odpovídat můžou všichni ale zatím je p.Jeník jediný koho znám co si hořák dělal sám)

není to špatně když jsem udělal už k samotnému šneku (od poloviny trubky) takovou násypku? Např originál ling, nebo i Váš podavač má nejdřív svislé stěny a až potom v plechové násypce jsou úkosy. Mám obavu že bude uhlí nebo jiný materiál mít více prostoru ze šneku vyskakovat a plnění nebude probíhat ideálně....no hold tady se zase ukázalo dvakrát měř jednou řež, měl jsem se na toto informovat krapet dřív a ne to nejdřív natvrdo zavařit a až potom se pídit proč to všichni mají jinak.

a dotaz k tomuto ještě jeden, v zápalu boje jsem zapomněl na čistící "dvířka" hned u šneku. Je to moc velká chyba?

díky, Radim z Ostravy

Obrázky:
násypka podavače
násypka podavače
Připojit reakci

host - xxx.xxx.64.5 (?), 13.8.2010 22:49

Omlouvám se, dlouho jsem nečetl příspěvky, protože je léto a zabývám se bazénem.Myslím, podle Vašeho popisu a fota nebude problém-nemám vyzkoušeno, možná to bude víc chroupat, protože tam vleze větší kus uhlí.Bude to mít plus, že stačí menší šikmina násypky.Ještě k fotu: z čeho je ten šnek, neohne se kdež tam bude kámen, ideální stav je když ho to rozdrtí, ten druhý stav záleží na síle převodu a motoru příp.na el.ochraně-neodejde motor a převody ale nebude topit.

Připojit reakci

host - xxx.xxx.64.5 (?), 13.8.2010 23:07

Ještě k dotazu o dvířkách: nemám je a za 2 roky sem je nepotřeboval.Petr Jeník

Připojit reakci

host - xxx.xxx.18.134 (?), 16.8.2010 11:19

ten šnek je nějaký origo co ho prezentují jako "těžkou šnekovnici"...ikdyž teda má 6mm jen u hřídele, tam kde je nejzranitelnější má jen 3mm, taky mě to napadlo jestli až tam vletí šutr jestli se to neohne,...doporučovali mi to že to berou topenáři ale jestli to třeba neberou jen na vybírání popela do takových těch automatických odpopelňovačů to už mi neřekli... no než ho tam navařím ještě si to prověřím... no chtěl jsem ať mi pošlou 6mm šnekovnici ale ta se prej musí odebrat jen po 6metrových délkách tak nevím co bych s pěti metry ještě dělal :)

možná to nakonec vyřeším jako Vy že si seženu podložky a naflákám je tam... anebo možná to nakonec použiju a hold když nevydrží tak až potom to budu řešit... takhle to nejspíš dopadne.

dvířka už dodatečně dělat taky nebudu, budu mít malinkou násypku jen tak na den provozu takže v nejhorším ji rychle odšroubuju, nebude to na hodinu odklízení paliva.

Radim z ostravy

Připojit reakci

host - xxx.xxx.18.134 (?), 16.8.2010 15:13

tak ještě doplňuju info, údajně se tyto šneky používají v lingu, no nevím ale prej jo, říkali to obchodníci z firmy Taurus odkud toho šnečka mám. Když jsem se díval na net na youtube na retortové hořáky, tak tam byly masivní tak 5mm šneky... vyzkouším a uvidí se, no v nejhorším dám ještě jednou tisícovku za šneka a hřídel kdyby to nevydrželo a ohnulo se to.

Připojit reakci

host - xxx.xxx.64.5 (?), 17.8.2010 0:06

Podle popisu to bude asi celé lité-nemám zkušenost-ti co mají LING a podobně na uhlí řeší tu pojistku přestřihávací, jestli je tam kvůli motoru nebo šneku nemám tušení, ale dávají tam pevnější pojistky a nikdo nepsal, že by to odnesl šnek či motor nebo převod(to ale neznamená že to funguje).Na pohonu šneku to nechce šetřit, protože to je 50%spolehlivosti, jinak kdo dělá elektro, naprogramuje při kousnutí zpětný chod a jede dál(u jednofáz.motoru problém).Mhoho úspěchů Petr Jeník

Připojit reakci

host - xxx.xxx.18.134 (?), 18.8.2010 9:01

pane Jeníku prosím ještě zpětně informaci k časovým relé... proč je tam máte dvě... jsem se díval na to relé, ono umí přeci časovat ve zvoleném intervalu jen jedno ne?

kdyby jste mi mohl namalovat malé schematko jak to máte zapojeno bylo by fajn..ikdyž teda já si vlastně laicky myslel že prostě přívodní fázi pro motor přeženu přes to časové relé a to bude prostě motorek rozbíhat a zastavovat v nastaveném intervalu... proto trochu nechápu naco ještě jedno.

dík Radim z Ostravy

Připojit reakci

host - xxx.xxx.64.5 (?), 19.8.2010 0:59

Relé musí být dvě, protože potřebujete nastavovat dobu, jak dlouho má točit motor se šnekem a druhou dobu jak často má s tím šnekem točit-to vše se děje po sepnutí termostatu v kotli když klesne teplota vody v kotli(já nastavuji cca70-78 aby vratná byla min60).Až bude čas, namaluju to zapojení.Petr Jeník

Připojit reakci

host - xxx.xxx.194.161 (?), 2.9.2010 21:28

Udělat si zařízení doma jistě lze a nepochybně to vyjde levněji. Ovšem je třba počítat s dalšími náklady při různých pokusech, když to nesplňuje očekávání. V tomto případě je třeba řešit sepnutí motoru podavače - 1 obvod(resp. jedno časování), dále dobu sepnutí ventilátoru, dobu prodlevy (nečinnost zařízení). Nepočítám v to bezpečnostní prvky atd. Sám mám přestavěný kotel U22 /Boháč/ a jsem s nímn velmi spokojen. Nechci nedoporučovat svépomocné řešení, ale budete se nejspíš potýkat s problémy, které už někdo dávno vyřešil. Ale fandím. Princip je jednoduchý, ale oni to opravdu umí a funguje to.

Připojit reakci

Petr Jeník (27) - xxx.xxx.64.5 (?), 3.9.2010 0:09

V podstatě souhlasím s tímto uživatelem ALE: Právě proto je podle mě to forum.Málo kdo se po přečtení diskuze pustí do kutění, ale TZV-dá se to.Pokud nemá někdo zkušenosti se svářením, řezáním,ohýbáním a el.zapojením nemá smysl se do přestavby pouštět.Pokud to a ono bude dělat někdo a ne Vy, tak vyjde levněji vše koupit od p.Boháče-firmě všechnu čest, záruka,problémy atd.,(PS, nemám s touto firmou žádné zkušenosti-snad sem neuškodil)A abych splnil co jsem slíbil-zapojení elektro-jedná se vlastně pouze o regulaci přikládání, která probíhá při sepnutém větráku foukání do kotle, a ten sepne, pokud klesne teplota vody v kotli.Samozřejmě, je to jen hrubá regulace, ale bez zádrhelu.Lze doplnit automat.časovým přikládáním v útlumu, vypnutím při vyhasnutí, nebo lambda sondou pro nejlepší spalování-to jen pro úplnost.Podporuji kutilství, na druhou stranu se dnes dá (skoro)vše koupit hotové.Zdravím kutily, a asi sem také kutil.Petr Jeník

Obrázky:
schema
schema
Připojit reakci

Petr Jeník (27) - xxx.xxx.64.5 (?), 3.9.2010 0:34

schema sem již poslal, pokud budou nejasnosti ptejte se.Petr Jeník

Připojit reakci

host - xxx.xxx.106.6 (?), 4.9.2010 21:15

Snad mě pan Jeník nebude mít za zrádce když napíšu že po dnešním dni bych nejraději vzal šrajtofli a šel si nějaký retortový hořák koupit, ale je to jen reakce z únavy, z pálení očí ze svařování, popáleniny od zbrklého broušení atd... ale jinak se pořád tajně těším jako malé dítě na chvíli kdy poprvé zapálím něco sypkého v hořáku a poprvé otočím knoflíkem od ventilátoru...

měl jsem napsáno spoustu textu na téma jestli vyrábět doma nebo si koupit hotové... po zkušenostech s výrobou různých hejblat sice ani já sám pořád nemám jasno (solární systém se mi ideálně nepovedl a už mě stál skoro tolik co by mě stál v rámci dotace profisystém, nadruhou stranu jsem si dělal kolébkovou pilu doslova za hubičku a ta mě asi přežije narozdíl od supermarketových pil za nějakých 10-16tisíc)...ale u výroby hořáku mě snad víc než kdy jindy těší to že zabíjím svou vrozenou touhu něco kutit a přitom výsledkem může být stroj který mi zvýší komfort topení. Přesto musím souhlasně kývnout na poznámku kolegy co vyjádřil pochybnost jestli je dobré vymýšlet už vymyšlené... ale taky musím uznat že díky tomu že jsem tady nacucal pár vědomostí od pana Jeníka jsem se snad vyhnul školáckých chybám... snad.

už brzy sem hodím finální fotečku hořáku a doufám že hořícího, ne jen pasivně načančaného a pozujícího při focení.

a ať to není jen teoretický článek který nic nepřinese do diskuze, dovolím si znovu dotaz na pana Jeníka (a ostatní), nečekal jsem na Vaše schéma a vytvořil své vlastní monstrozní schema za použití digitálního časového relé Elkoep PDR 2B, na doporučení mého strýce, který pracoval se šnekovými podavači (a dle připomínky p.Jeníka) jsem tam naprojektoval :) i proudový chránič motoru který při průběhu vyššího proudu po určitou dobu přepne otáčky na opačnou stranu (samozřejmě jen nachviličku aby mi šnek netlačil uhlí do ložiska)...no výsledek je sice rozpačitý protože po nakoupení všech komponentů, pokud do toho půjdu, se dostanu na cenu 3500,-Kč a to nepočítám torzo ovládání bývalého zplyňujícího kotle verner které mám zdarma což už je cena základních regulátorů pro retortové hořáky... ovšem tady všem kritikům kutění chci připomenout, že zatímco na origo regulátoru po jeho poruše v pozáručním provozu většinou vyletí do čudu všechny peníze a kupuje se nový regulátor, u našich amatérských většinou po výměně součástky za cenu 100-1000kč se jede dál...

Omlouvám se za množství textu kterým jsem to tu zaplnil... ale už z topenařiny doslova blbnu... no posuďte sami, je to normální, začít topit 30.8.?...cha cha

Připojit reakci

host - xxx.xxx.106.6 (?), 4.9.2010 21:16

jo ještě jsem k té hromadě textu zapomněl napsat že zdraví Radim z Ostravy

Připojit reakci
Založit novou diskuzi Nápověda
  Název diskusního téma   Počet příspěvků   Datum   Počet návštěv
Dakon, Viadrus přestavba na hořák Ling594.9.201020145
Názor na dakon704.9.201010627
Změna vytápění plynem na vytápění dřevem114.9.2010775
Zkušenost s výrobky Edisgas?63.9.20101858
Interiérový kotel Verner - zkušenosti?13.9.201053
Automatický kotel Varikot VK 25,45912.9.201027109
Jaký kotel - Atmos C20S nebo Dakon DOR 24?192.9.201013844
Ledvické uhlí do Dakon FB26?12.9.2010115
KOTLE DAKON22.9.2010197
Schéma zapojení U2261.9.2010533
Aut. kotel C25 Benekov661.9.20109802
Viadrus U26731.8.2010786
Vstup vody do kotle331.8.2010208
Štípačka na polena18331.8.2010119323
Jak topit v kamnech Club10330.8.201028731
Má tvar komínové stříšky vliv na tah?1329.8.20104015
Viadrus Herkules 264728.8.20107631
Kotle ferroli6128.8.201026483
Litinový kotel na dřevo Viadrus,Dakon nebo Ferroli?426.8.20102145
Minimální rozměry kotelny1126.8.20101088
Automatický kotel Viadrus herkules duo1025.8.20107080
Ceny uhli2422.8.20108600
Viadrus U26 Hercules8321.8.201013737
Akumulační nádrž7120.8.201019293
Jak silný Viadrus U26419.8.2010728
Drevenica - vykurovanie kachlami a prirodzena cirkulacia219.8.2010264
Doporučte kotel na dřevo1218.8.20102337
Komín pro nový kotel na tuhá paliva218.8.2010356
Čtyřcestný ventil vs Viadrus U261018.8.20103456
jaky kotel za Dakon U211017.8.20102666
Rozdíl mezi kotlem Dakon FB D a Viadrusem U262412.8.20102206
Viadrus topeni koks + černé uhlí97.8.20101190
Ake su kachle kora - vase skusenosti175.8.20101510
Má smysl topit peletami ve starém kotli na tuhá paliva32.8.2010612
Nucený odtah spalin do komína z kotle na TP1031.7.20102691
Nový kotel H 4182025.7.20102859
Kamna Petra vs. stará Musgraves421.7.2010961
Termostat minima316.7.2010501
Praskání zdi za kamnama a jak topit v Jotul F500 CB1214.7.20103008
Teplota TUV v bojleru714.7.20101903
Interiérový kotel Verner 13/10 ze zadním přikládáním1211.7.20102450
Dilatace ano nebo ne?26.7.2010528
Licotherm AM24, Licotherm AM24 Bio111.7.20103929
Krbová vložka424.6.20102364
Opop H412 - připojení samotíž2115.6.20103211
Polské automatické kotle1014.6.20104566
Viadrus U24 kour z kominu II612.6.20101374
Kotle Opop8112.6.201028442
kotel Verner 13/10611.6.20104188
Kamna kora - vlna - jak zmenšit výkon1211.6.20102074
Další diskuze: 1, 2, 3, 4, 5 >  
Diskuze o instaletérských, topenářských, kamnářských a kominických pracech najdete na serveru Kutíme.cz
Informace o serveru | Reklama | Kontaktní údaje | Podněty a připomínky
ZAHRADA.cz - zahrada, rostliny, živé ploty, trávníky, škůdci, postřiky, technika, nářadí, skleníky, bazény, jezírka, nábytek, zimní zahrada, pokojové rostliny
Chováme.cz - psi, kočky, akvarijní rybičky, papoušci, želvy, včely, drůbež, králíci, ovce a kozy, koně, krmiva, klece a pelíšky, steliva, odpočívadla
DigitálníTelevize.cz - digitální televize, digitální vysílání, dvb-t, satelitní vysílání, kabelová televize, IPTV, set-top box, multiplexy, mapy pokrytí
KOSMETIKA.cz - kosmetika, péče o pleť, nehty, vlasy, depilace, líčení, opalování, účesy, parfémy, vizážistika, akné, vrásky, celulitida, lupy
Pokojové rostliny - orchideje, masožravé rostliny, kaktusy a sukulenty, palmy, choroby, škůdci, zeminy a substráty, hnojiva
Kutíme.cz - stránky pro kutily - hobby, dům a chalupa, stavba, voda a topení, technická infrastruktura, interier, dílna
(c) Lupo Media s.r.o. 1999 - 2010
TOPlist